Ziggo
3 maart 2016 door in Vodafone en Ziggo.

Ziggo slokt in korte tijd bedrijf na bedrijf op. Met de voorgenomen samenwerking met Vodafone is het interessant om te zien hoe Ziggo dit allemaal heeft klaargespeeld.

Ziggo

Nog geen 10 jaar geleden fuseerde Multikabel, @Home en Casema en 16 mei 2008 ontstond Ziggo met een schuld van wel 5,36 miljard euro. Volstrekt normaal volgens de toenmalige directeur Bernard Dijkhuizen. In 2008 waren er al grootse plannen. Ziggo voorspelde toen al dat er op lange termijn één nationale kabelexploitant zou ontstaan, oftewel een fusie tussen UPC en Ziggo.

UPC

UPC zelf ontstond ook uit een aantal kabelmaatschappijen waaronder A2000 en Nuon-Telekabelnetten en is in handen gekomen van Libery Global.

Ziggo overgenomen door Liberty Global

Begin 2014 kondigde Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, de wens aan om Ziggo over te nemen. Liberty Global bestaat sinds 2005 en heeft jaaromzet van ongeveer 17 miljard dollar. In november 2014 werd Ziggo een dochter van Liberty Global. Het bedrijf besloten alleen verder te gaan met de naam ‘Ziggo’ en 13 april 2015 moest Nederland afscheid nemen van de merknaam UPC. In eens ontstond er een macht groter dan KPN.

Vlekkeloos ging het destijds niet want veel klanten klaagden over uitvallende internetverbindingen en een slecht bereikbare klantenservice.

Slokt Ziggo ook Vodafone op?

De honger van Ziggo houdt niet op met uitgroeien tot de grootste speler op de Nederlandse markt voor vast internet. De voorgenomen samenwerking met Vodafone is een logisch gevolg. Februari 2016 kondigde Vodafone en Ziggo aan te gaan samenwerken. Beide bedrijven bevestigden dat het een joint venture betreft waarin beide bedrijven voor de helft eigenaar zijn.

Logisch? Jazeker, na de fusie met UPC staat alleen nog KPN tegenover Ziggo en de onderneming merkt dat consumenten steeds meer kiezen voor gecombineerde contracten. In tegenstelling tot KPN staat Ziggo Mobiel internet nog in de kinderschoenen. Eind 2015 had Ziggo Mobiel meer dan 180.000 mobiele klanten. Een Joint venture met Vodafone brengt 5 miljoen klanten mee.

Hopelijk heeft Ziggo geleerd van de overname van UPC en zullen klanten weinig tot niets merken van de jont venture met Vodafone. Zal de naam Vodafone nog blijven in Nederland?

Geef een reactie