5G
19 november 2016 door in Algemeen.

We staan aan de vooravond van een nieuw digitale tijdperk. Het 5G netwerk zal applicaties en technieken mogelijk maken die wij nu als science fiction zien. Noord-Groningen is Nederlands 5G proeftuin.

Ons land heeft één van de beste 4G netwerken ter wereld. Bijna het hele land surft over internet, speelt games en kijkt ontelbare YouTube video’s via het snelle 4G netwerk. Telecom ondernemingen hebben het ondertussen al over de opvolger van 4G, 5G.

4G en 4G+ net uitgerold

Tele2 heeft nog maar net landelijke dekking met het eigen 4G netwerk en we staan al aan de vooravond van deze nieuwe techniek. T-Mobile heeft bijvoorbeeld net een landelijk 4G+ netwerk en daar eindigt het niet. We spreken al weer over 5G. Dat komt omdat de ontwikkeling van het vijfde generatie mobiele netwerk met grote stappen vordert. De ontwikkeling van deze techniek loopt op schema voor uitrol in 2020. In Nederland is Noord-Groningen de proeftuin geworden voor de ontwikkeling van de nieuwste generatie mobiel internet.

Wat is 5G?

5G betekent vijfde generatie mobiele netwerk. Het is de volgende stap in mobiele netwerken en dit nieuwe netwerk zal snelheden mogelijk maken die veel groter zijn dan we met het huidige 4G netwerk gewend zijn. Het volgende generatie mobiele netwerk is niet alleen sneller, je kunt ook meer data versturen terwijl dat minder energie kost. Het netwerk is namelijk zuiniger en zorgt ervoor dat batterijen langer meegaan. De technologie achter het vijfde generatie netwerk is op dit moment nog volop in ontwikkeling.

Wanneer wordt het 5G netwerk uitgerold

Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Verschillende fabrikanten en onderzoeksbureaus verwachten dat de eerste netwerken vanaf 2020 verschijnen. Bijna alle bekende fabrikanten zijn actief in de ontwikkeling van 5G. Bedrijven zoals Ericsson, Nokia, Samsung en Huawei zijn actief in de ontwikkeling van deze nieuwe techniek.

Dat het 5G-netwerk enorme potentie heeft bewijzen verschillende testen. Samsung heeft bijvoorbeeld al aangetoond dat je snelheden van 1,25 Gbit per seconde via het 5G-netwerk kan bereiken.

Noord-Groningen is de Nederlandse proeftuin

In Groningen is toegang tot zeer snel internet. Het is daarom ook een logische plek voor de ontwikkeling van 5G. Daarnaast is het gebied letterlijk een ideale ‘proef’tuin. De agrarische sector kan namelijk enorm profiteren van de volgende generatie netwerk.

Noord-Groningen is een van de eerste plattelandsgebieden in Europa waar men op grote schaal 5G mogelijkheden test. Het initiatief van Economic Board Groningen, 5Groningen, is een samenwerking tussen negen partners: Ericsson, Huawei, Agentschap Telecom, Vodafone, KPN, TNO, Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en SURF.

Vanaf 2020 zullen miljoenen mensen profiteren van de mogelijkheden die hun geboden wordt dankzij het 5G-netwerk. De technologie en toepassingen die op het netwerk zijn aangesloten maken nieuwe technieken mogelijk die tot voor kort nog als science fiction werden bestempeld. We staan aan het beginpunt van een digitale revolutie. De nieuwe techniek biedt enorme kansen voor onze samenleving en het bedrijfsleven.

Geef een reactie