22 september 2016 door in Algemeen.

Sinds dit jaar hebben wij al mogen ervaren dat de tarieven in het buitenland flink gezakt zijn. Uiteraard een positieve ontwikkeling, echter is het slechts een kleine stap in de goede richting. Met het nieuwe voorstel van Eurocommissaris Andrus Ansip moeten de kosten nog verder gaan zakken. In het nieuwe voorstel zullen er zelfs geen limieten meer zijn op bellen in het buitenland. Uiteraard gelden er dan nog wel spelregels voor roaming.

Voorstel

Het nieuwe voorstel houdt concreet in dat wij vanaf 15 juli 2017 gewoon kunnen bellen in het buitenland zoals wij dit gewend zijn in Nederland. Jij blijft dus beschikken over jouw beltegoed en databundel en vanuit deze bundels kun jij dan ook bellen en internetten. Hiermee wil hij daadwerkelijk een ‘roam like at home’-constructie opzetten. Dit voorstel klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar het opent ook wegen voor misbruik. Er zullen dan ook een aantal regels worden opgesteld door Ansip om dit misbruik te voorkomen. Hierbij spelen de providers zelf een belangrijke rol in het monitoren van dit misbruik. In het nieuwe voorstel heeft Ansip dan ook een paar scenario’s genoemd waar er mogelijk misbruik kan optreden en waar de provider dan ook mag ingrijpen.

Misbruik

In het nieuwe voorstel heeft Ansip enkele zaken benoemd die als misbruik aangemerkt mogen worden door de provider. Zo mag de provider de klant aanspreken wanneer diegene meer in het buitenland belt dan in zijn eigen thuisland. Hierbij moet het wel gaan om een significant hoger verbruik. Zakelijke gebruikers die veel reizen kunnen dan plotseling hinder ondervinden wanneer een provider ingrijpt. Ook een simkaart die lange tijd niet wordt gebruikt en plotseling enkel in het buitenland wordt gebruikt kan als misbruik worden aangemerkt volgens Ansip. Ook meerdere simkaarten op de naam van een persoon waarbij de simkaart enkel in het buitenland wordt gebruikt kan leiden tot actie vanuit de provider. Ook het kopen van simkaarten in het ene land en het gebruiken in het andere land kan een blokkade veroorzaken vanuit de provider.

Ingrijpen

Als een provider dus misbruik constateert mag deze ook daadwerkelijk ingrijpen. Hierbij zal de klant eerst gewaarschuwd moeten worden. Dit zal doorgaans met een SMS-bericht gebeuren. Als het misbruik werkelijk is vastgesteld kunnen er extra kosten worden opgelegd. Deze zijn nu vastgesteld op 4 cent per minuut voor het bellen en 0,85 per MB en een cent voor een SMS. Hoe een provider het misbruik werkelijk kan monitoren is nog niet duidelijk en hier zijn dan ook nog de nodige gesprekken voor nodig aldus Ansip.

Berec

Het nieuwe voorstel, waarbij de limieten worden opgeheven, wordt nu voorgelegd aan de Berec. Zij zullen voor 15 december 2016 het nieuwe voorstel moeten aannemen zodat de nieuwe roamingtarieven op 15 juli 2017 werkelijk van kracht zullen zijn.

Geef een reactie