Tunnel
8 juni 2016 door in Vodafone.

Sommige mensen rijden bewust door ´een tunnel´ om van dat vervelende gesprek af te zijn. Anderen balen als een stekker wanneer zij een belangrijk gesprek onderbroken horen door het gebrek aan ontvangst in een tunnel. Dit nooit meer in Delft.

Twee weken geleden nog was er namelijk goed nieuws. Treinreizigers naar Delft zullen niet langer gestoord worden door gebrek aan ontvangst.

Bereik in de tunnel onder Delft

Het AD schreef al over de ‘peperdure Willem van Oranjetunnel’ en zijn mankementen. Waarvan één vooral de reizigers dupeerde. Want zodra de trein verdween in de WvO tunnel verdween ook het mobiele bereik. Dankzij een samenwerkingsverband tussen Prorail en providers waaronder KPN en Vodafone is er nu mobiele dekking gerealiseerd. Netwerkdekking op het ondergrondse perron van Delft en door de 2300 meter lange spoortunnel onder Delft waar dagelijks vele treinen langs razen. De providers en ProRail hebben een ‘ringleidingsysteem’ aangelegd door de spoortunnel en daarmee hebben reizigers nu 2G, 3G en 4G bereik. De tunnel is hiervoor zestien nachten buiten dienst geweest terwijl ProRail en de providers hebben twintig antenne installaties en meer dan 3,5 kilometer kabel aangelegd.

Vodafone roept op tot betere samenwerking

Het Nederlands Bouwbesluit schrijft voor dat tunnels langer dan 250 moeten voldoen aan de C2000 vereiste. Deze vereiste stelt dat er voor hulpverleningsdiensten een gesloten communicatiesysteem aanwezig moet zijn. Vodafone acht het tevens cruciaal dat ook burgers mobiel bereikbaar zijn in tunnels en daarom vraagt Eben Albertyn, CTO Vodafone Nederland, in een persbericht om betere samenwerking.

De Nederlandse operators hebben in de afgelopen jaren al vele tunnels voorzien van netwerkdekking, echter die werkzaamheden vonden vaak na aanbouw plaats. Bij aanbesteding en aanleg van tunnels houdt men te weinig, tot geen, rekening met de benodigde infrastructuur voor een mobiel netwerk. Doordat mobiele bereikbaarheid niet standaard opgenomen is in bouwplannen worden providers laat in het bouwtraject betrokken en voor tunnels gelden zeer strikte bouwregels. Volgens Vodafone maakt dit de aanleg voor een mobiel tunnelnetwerken onnodig duur en vooral complex. De provider vraagt eerder betrokken te worden in het proces van aanbesteden en ontwerpen van tunnels. Zodat de dekking van mobiele netwerken opgenomen kan worden in het tunnelontwerp en sneller en goedkoper gerealiseerd kan worden.

CTO Albertyn vraagt om effectieve samenwerking: “Laten we met alle betrokken partijen daarom nog een keer kritisch naar het Nederlands Bouwbesluit kijken. Ik ben ervan overtuigd dat dat zal leiden tot wat we allemaal nastreven; efficiëntere samenwerking, snelle besluitvorming en een mobiel netwerk waar burgers van meet af aan maximaal van kunnen profiteren.”

Geef een reactie