23 april 2016 door in Algemeen en Mobiel internet.

Vorig jaar verbruikte Nederland ruim 113 miljard MB aan mobiele data. Hiermee is het bijna een verdubbeling van het aantal MB’s. In 2014 bleef de teller toen nog steken op 63 miljard MB. De stijging van dit verbruik is makkelijk te verklaren, want in 2015 werden ook de eerste 4G-netwerken uitgerold. Op dit moment vind 60% van al het mobiele dataverkeer plaats op een 4G-netwerk en dit zal in 2016 nog wel verder gaan stijgen.

Belminuten en SMS

In 2015 werd er ook meer gebeld en was er dus ook een stijging te zien in het aantal belminuten. Waar er in 2014 nog 25,9 miljard belminuten werden verbruikt is de teller in 2015 gestegen naar ongeveer 28 miljard belminuten. Het aantal verstuurde SMS heeft wel een daling ingezet. Afgelopen jaar verstuurde wij nog 3,6 miljard tekstberichten terwijl dit juist een jaar nog ruim 4,08 miljard berichten waren. Deze laatste daling is natuurlijk ook weer prima te verklaren dankzij de snelle opkomst van berichtendiensten zoals Messenger, WhatsApp en Telegram. Deze diensten werken op hun beurt weer met een dataverbinding en zijn ook nog eens gratis in gebruik.

Overgang

Met de overgang van 3G naar 4G is dus ook het dataverbruik flink gestegen. Dit komt enerzijds door de snellere verbinding waardoor mensen onbewust ook meer gaan surfen op het internet. Ook filmpjes kunnen makkelijker bekeken worden. Toch wordt ruim 40% van alle mobiele dataverbindingen nog afgehandeld via 3G en ook in 2015 is via dit oudere netwerk nog een lichte stijging gezien in het verbruik. Via dit oude netwerk werd nog voor 13,25 miljard MB verbruikt en een jaar eerder was dit nog 13,05 miljard MB. De verwachting is dat deze daling sneller gaat inzetten met de komst van 4G.

Geef een reactie