Terugblik Telecommarkt 2017
4 januari 2018 door in Algemeen en Uitgelicht.

In 2017 zijn er een groot aantal veranderingen geweest in de telecommarkt. Afgelopen jaar veranderde er veel voor de smartphone bezitter en providers. Nieuwe wetgeving maakte telecom in het buitenland goedkoper en een abonnement met smartphone wordt nu officieel gezien als een sim only abonnement met telefoon lening.

Terwijl smartphones in 2017 vaak duurder waren dan hun voorgangers van 2016, is het telefoonabonnement volledig veranderd. Koop je nu een smartphone van 250 euro of meer via een abonnement, dan krijgt je een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Afgelopen jaar vervielen ook de extra kosten voor het bellen of internetten binnen de EU. Onderling mogen de providers in de EU niets extra’s meer doorberekenen en iedere EU burger belt binnen EU vanuit zijn of haar abonnement. Het jaar 2017 is natuurlijk ook het jaar van de fusies. We zagen VodafoneZiggo ontstaan en op de valreep van 2017 kondigden T-Mobile en Tele2 aan dat zij samen zouden gaan.

Roam Like at Home sim only

Vlak voor de vakanties op 15 juni 2017 was het officieel, binnen de EU hoef je als sim only abonnee niet meer te rekenen op extra kosten. Sommige providers boden zelfs eerder Roam Like at Home aan. Bellen, smsjes versturen en internetten in het buitenland uit je bundel. Tenminste binnen de landen van de Europese Unie. Vanaf vorig jaar berekenen de providers in de EU geen extra kosten meer voor roaming. Er zijn nu nog uitzonderingsgevallen waarbij providers die goedkope abonnementen aanbieden een beperking kunnen instellen. Tele2 en T-Mobile gebruiken deze beperkende regeling bijvoorbeeld voor hun Unlimited abonnementen. In de komende jaren daalt het maximale tarief ook nog eens dat providers onderling mogen rekenen. Als gevolg van die dalende prijzen verhoogde Tele2 voor 2018 de maximale databundel in de EU. De aantrekkelijke sim only provider geeft nu maximaal 8 GB in plaats van 6 GB binnen de EU.

Hoe de precies regeling uitpakt voor providers is nog niet bekend. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers afgelopen jaar maakte iedere provider melding van een lagere omzet als gevolg van Roam Like at Home.

BKR melding telefoonabonnement boven 250 euro

Zoek je na een sim only abonnement een telefoonabonnement? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met de nieuwe regelgeving. Telefoons van meer dan 250 euro worden vanaf 2017 gezien als een lening die valt onder de Wet Financieel Toezicht (Wft) en onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten ( AFM ). Het gevolg van deze wetgeving is een hogere administratielast voor zowel consument als provider. Bij het aangaan van een lening groter dan 250 euro moet een consument nu aantonen, dat hij of zij de lening kan betalen. De verstrekkende partij is verplicht de financiële gegevens op te vragen en degene krijgt een BKR registratie. Voor de meeste mensen leidt dit niet tot ernstige gevolgen. Kon je in het verleden een dure smartphone betalen, dan zal je dat nu ook kunnen.

De BKR registratie heeft echter wel gevolgen voor de het maximale te lenen bedrag. Het maximale bedrag dat je kan lenen kan door zo’n registratie zelfs met duizenden euro’s afnemen.

Ontstaan van VodafoneZiggo

Eind 2016 gingen Vodafone en Ziggo samen. Begin 2017 startte VodafoneZiggo onder leiding van CEO Jeroen Hoencamp. De nieuwe onderneming presenteert zich in de telecom markt met twee merken; Vodafone en Ziggo. Gaande weg 2017 werden de activiteiten van beide merken gesplitst. Vodafone heeft alle telecom activiteiten van Ziggo overgenomen en vaste activiteiten eindigde bij Ziggo. Eind 2017 zijn ook de netwerk rechten voor de 2600 MHz frequentie van Ziggo op Vodafone overgezet. Hiermee lijkt de splitsing tussen de diensten van Vodafone en Ziggo compleet. Bij het samen gaan van beide ondernemingen zei CEO Hoencamp het volgende:

Door het vaste netwerk van Ziggo en het mobiele netwerk van Vodafone te combineren, creëren we een nieuwe digitale snelweg in Nederland. Connectiviteit en communicatie zijn de pijlers van onze samenleving en economie. De eisen aan onze digitale infrastructuur worden alleen maar hoger. Door daar blijvend in te investeren, willen we een bedrijf opbouwen waarop Nederland trots kan zijn. Dat is onze ambitie.

Samen gaan T-Mobile en Tele2

Halverwege december 2017 kondigde T-Mobile en Tele2 aan dat de Nederlandse activiteiten van beide ondernemingen onder één naam verder gaan. De voorgenomen overname van Tele2 door T-Mobile moet nog goed gekeurd worden. Men verwacht dat deze goedkeuring aan het einde van 2018 wordt verstrekt.

T-Mobile neemt Tele2 Nederland over en de Zweedse moeder onderneming Tele2 krijgt 25% van de aandelen in de toekomstige onderneming. Deutsche Telekom, moeder bedrijf van T-Mobile, maakt hiermee duidelijk dat het in Nederland wil blijven. De beide onderneming gaan onder een noemer de strijd aan met VodafoneZiggo en KPN.

T-Mobile heeft het beste 4G netwerk

In 2017 bleek voor de tweede keer op rij, dat T-Mobile over het beste netwerk in Nederland beschikt. De Duitse netwerk benchmark P3 benoemt het netwerk van de provider als Beste Getest. P3 meldt dat Nederland behoort tot de absolute top als het gaan om snelheid en bereik van alle 4G netwerken.

Geef een reactie