Telecomsector steunt boefproof
5 oktober 2016 door in Algemeen.

Wist jij dat je jouw smartphone, tablet en laptop zodanig kunt beveiligen dat het apparaat bij diefstal onbruikbaar wordt? Dan behoor je tot nog geen 20% van alle Nederlanders. De telecomsector roept op tot meer bewustzijn zodat mensen hun smartphone Boefproof maken.

Het grootste deel van de Nederlanders loopt namelijk het risico dat zijn of haar persoonlijke gegevens op straat eindigen na diefstal. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft daarom Nederlanders opgeroepen om hun mobiele apparaten ‘Boefproof’ te maken. Dertien partijen maken zich sterk voor betere beveiliging van mobiele apparaten. De partijen komen uit de telecom- en ICT-sector.

Telecomsector steunt de Boefproof campagne

Providers, waaronder de grote vier, Tele2, KPN, T-Mobile en Vodafone, en ICT bedrijven spannen zich in om zo veel mogelijk klanten bewust te maken van de online gevaren. Woensdag 28 hebben de partijen samen met minister Van der Steur een actieplan ondertekend om de diefstal terug te dringen van mobiele apparaten.

De campagnes lopen al vanaf 2014 en Van der Steur is positief over het resultaat. Sinds deze campagne is gestart, is het aantal gestolen smartphones met 30% gedaald. In het persbericht zegt de minister het volgende over de campagne: “Vanuit de overheid stimuleren we dat mensen hun mobiele apparatuur Boefproof maken om diefstal terug te dringen. Onze vorige Boefproof-campagnes zijn een fantastisch voorbeeld van samenwerking. Naar aanleiding van dit succes voegen wij dit jaar ook tablets en laptops toe aan deze campagne.

Belang van goede beveiliging

Dell Technologies is een van de deelnemende partijen aan de Boefproef campagne. Jeannine Peek, voorzitter Nederland ICT en algemeen directeur Dell Technologies, vertelt Dell dat het probleem onderkent en graag mee aan de campagne. Peek zegt het volgende: “Het belang van goede beveiliging van zowel apparatuur als data wordt in de sector breed gedragen. Dat blijkt uit de steun voor het actieplan. De sector beseft dat hier sprake is van een maatschappelijke verantwoordelijkheid en werkt daarom graag mee aan de Boefproof-campagne.

Onderzoek bewustzijn beveiliging

In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is recent een onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek geeft aan dat 43,1% van alle Nederlanders niet bewust zijn van de beveiligingsmogelijkheden bij diefstal. Zij weten bijvoorbeeld niet dat je een mobiel apparaat kunt instellen zodat het apparaat bij diefstal onbruikbaar kan worden gemaakt. In het onderzoek geeft 40,3% van de Nederlanders aan dat zij niet weten hoe je een mobiel apparaat Boefproof maakt.

De Boefproof campagne is goed op weg, maar heeft nog een lange weg te gaan. Bijna een kwart van de smartphones is Boefproof. Slechts 17,7 procent van de tablets is Boefproof en vooral laptops dienen beter beschermd te worden. Slechts 12,2 procent is beschermd tegen diefstal.

Wat is Boefproof maken?

Boefproof maken wil zeggen dat je een anti-diefstal functie installeert en activeert op je mobiele apparaat. Via deze functie kun je bij diefstal je apparaat op afstand blokkeren. Je kunt hierbij denken aan verschillende functies. Functies als ‘vind mijn smartphone/tablet’ en natuurlijk speciale anti-diefstal software. Op deze manier maak je de gestolen goederen waardeloos. Dieven hebben op die manier ook geen toegang tot jouw foto’s, mail en vertrouwelijke documenten. Wil je hier meer over weten, bezoek dan de site www.boefproof.nl voor informatie en maak snel jouw mobiele apparaat BOEFPROOF.

Geef een reactie