Tele2 schendt netneutraliteit
31 mei 2017 door in Tele2.

Volgens verschillende juristen schendt Tele2 de Europese wetgeving voor netneutraliteit met de voorwaarden van de sim only abonnementen. De Fair Use Policy van de vierde provider in Nederland verbiedt tethering en dat mag niet aldus verschillende internet juristen.

In een reactie aan Nu.nl melden verschillende internetjuristen dat de Fair Use Policy van Tele2 op enkele vlakken in strijd is met de Europese en Nederlandse regelgeving. Volgens de Policy die van geldt op alle sim only abonnementen van de provider is er een verbod op tethering. Daarnaast verbiedt Tele2 ook het gebruik andere apparaten. En dat mag niet, vertelt Matthijs van Bergen, juridisch adviseur van ICTRecht, aan Nu.nl.

Tele2 voorwaarden maken inbreuk op Netneutraliteit

Gisteren maakte Nu.nl de zorgen van enkele internetjuristen kenbaar. Zij menen dat Tele2 met de Fair Use Policy van de provider op enkele belangrijke vlakken in strijd is met de regelgeving in zowel Europa als Nederland. De Policy is van toepassing op alle Tele2 sim only abonnementen en verbiedt tethering. Tethering betekent dat je jouw smartphone als een soort WiFi hotspot gebruikt voor andere apparaten zoals je tablet of laptop. Sterker nog de provider verbiedt daarnaast ook andere apparaten want in de Policy is de volgende tekst opgenomen; “gebruik in combinatie met aan [sic] ander apparaat dat niet door Tele2 als geschikt is bevonden.

De heer Van Bergen vertelt aan Nu.nl dat beide beperkingen juridisch gezien niet mogen. Hij is van mening dat de voorwaarden duidelijk inbreuk maken op de netneutraliteitsverordening. Deze verordening werd al in 2015 door het Europees Parlement goedgekeurd. In deze verordening staat dat alle providers iedere soort van internetverkeer gelijk moeten behandelen. De consument mag zelf kiezen welk apparaat ze willen gebruiken.

T-Mobile door ACM al op de vingers getikt

De Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM), heeft als taak om de naleving van netneutraliteit in Nederland te handhaven. ACM tikte eerder al T-Mobile op de vingers en zorgde ervoor dat een soortgelijke beperking van tethering uit de T-Mobile voorwaarden werden verwijderd. Ook T-Mobile wilde met de introductie van het Go Unlimited sim only abonnement het gebruik van tethering beperken tot maximaal 20 GB per maand. Dit mocht niet van de ACM.

De provider heeft de voorwaarden aangepast en T-Mobile beperkt niet langer meer welke apparatuur een klant mag gebruiken. In de voorwaarden verbiedt de provider wel het delen of doorverkopen van abonnementen.

Reactie Tele2 over de netneutraliteit schending

Met de introductie van het Unlimited abonnement van Tele2 bereikt de strijd om de klant een nieuw hoogtepunt. Er zijn nu twee aanbieders met een sim only abonnement voorzien van onbeperkt internet, bellen en sms’en. Tele2 en T-Mobile willen klanten binnen halen met aantrekkelijke onbeperkte databundels voor een lage prijs.

In een reactie op de vermoedelijke schending zegt woordvoerder Robin Janszen van Tele2 het volgende tegen Nu.nl. Hij meent namelijk dat de voorwaarden bestaan, “om misbruik van de tethering-functie te voorkomen, waardoor we de kwaliteit van het netwerk niet meer zouden kunnen garanderen.” Hij zegt daarbij dat zijn provider alleen onredelijk tethering gebruik wil voorkomen. Hij geeft het volgende voorbeeld: “in de trein je telefoon als hotspot tijdens de reis kortstondig voor je laptop gebruiken, wat redelijk is, versus de hele treincoupé aansluiten op je telefoon.

Het tethering-verbod en misbruik zijn volgens Janszen “tot op heden geen issue.

Preventief of niet, het is misleidend

Van Bergen meent dat het onderscheid tussen redelijk en onredelijk tethering gebruik niet eens relevant is. De eindgebruiker moeten juist de vrijheid hebben om ieder apparatuur naar keuze te kunnen gebruiken, zegt de jurist. IT-jurist Nick Vrugt van Lawfox merkt op dat de redenering voor een beperking om de kwaliteit van het netwerk te garanderen niet op gaat. De IT Jurist geeft aan dat een dergelijke beperking pas mag worden opgelegd, als daadwerkelijk sprake is van een kwaliteitsproblemen. Het is de omgekeerde wereld om het als preventieve maatregel te gebruiken. Vrugt legt uit dat er geen sprake is van ‘nakende netwerkcongestie’, zoals in de Europese regels is vastgelegd als reden voor dergelijke beperkingen. Daarnaast zijn de Europese regels zeer helder bij beperkingen. Want in dat geval moeten alle soorten internetverkeer, ook tethering, gelijk worden behandeld indien er beperkingen worden opgelegd.

In het geval van Tele2 wordt er duidelijk onderscheidt gemaakt in wat wel en niet beperkt wordt. Van Bergen zet daarnaast ook vraagtekens bij het verbod op de beperking bij continu of bijna continu gebruik in de voorwaarden van de provider. Het abonnement wordt juist als ‘onbeperkt’ verkocht.

ACM heeft het druk met de Telecom

Na de verloren strijdt tegen Datavrij Muziek lijkt de ACM het nog druk te krijgen met de Telecom sector. Tegen Nu.nl wilde de ACM niet in detail reageren op de vermeende strijdigheid van de Tele2 Fair Use Policy. Woordvoerder Pauline Gras kon de nieuwssite wel vertellen dat er binnenkort een onderzoek start naar de voorwaarden van alle grote providers. De resultaten hiervan zullen later bekend gemaakt worden.

Gras verwijst naar een waarschuwing van de ACM aan alle providers vorig jaar. Kort nadat T-Mobile wijzigingen in de voorwaarde moest doorvoeren publiceerde de waakhond het volgende: “ACM ziet op dit moment aanbiedingen die in strijd zijn met de nieuwe Europese netneutraliteitsregels.

De kwestie is dus verre van afgelopen.

Geef een reactie