Tele2 biedt alleen 4G in de nacht
18 juli 2017 door in Tele2.

Verschillende gebruikers van het Tele2 netwerk merkte dat de budget sim only provider in de nachten geen 4G+ biedt. Het blijkt dat Tele2 in de nacht een deel van het 4G netwerk uitschakelt. Gebruikers kunnen op dat moment alleen van de 800 MHz band gebruikmaken.

In een reactie op het eigen forum bevestigt een vertegenwoordiger van Tele2 dat de provider om energie te besparen de 2600 MHz band uitschakelt. Met deze stap wil de provider niet alleen energie besparen, maar ook rekening houden met ons milieu. Het zorgt er echter ook voor dat gebruikers van het Tele2 netwerk een minder snelle verbinding hebben. In sommige gevallen is het zelfs de vraag of ze verbinding hebben.

Beperkt 4G netwerk in de nacht

Afgelopen weekend meldt Tweakers dat Tele2 een deel van het 4G netwerk uitschakelt tussen 12 uur ‘s-avonds en 7 uur in de ochtend. In een het Tele2 forum werd namelijk een vraag gesteld naar de snelheid. Een van de Tele2 moderators bevestigde in de topic dat de provider tussen 0:00 en 7:00 uur de 2600 MHz frequentie uitschakelt. De masten leunen op dat moment op de lagere 800 MHz band. De provider schakelt de hoge band uit omdat die ongeschikt is voor dekking in grote gebieden vanwege de hoge frequentie.

De 2600 MHz band wordt vooral gebruik bij drukte op het 4G netwerk. De band wordt daarnaast ook gebruik voor carrier aggregatie. Het is een nieuwe techniek waarbij frequenties worden gestapeld en je meer snelheid krijgt, 4G+. De provider biedt al enige tijd Unlimited abonnementen aan en bij die abonnementen is snelheid natuurlijk wel zo fijn. Het betekent dat je naast Netflix kijken ook nog kunt downloaden.

Gevolgen uitschakelen 4G band

Tele2 biedt in de avonduren geen 4G+ meer aan. De energie en milieu besparing heef tot gevolg dat klanten mogelijk een langzamere 4G verbinding hebben in de nacht. Er zijn mogelijk grotere gevolgen voor gebruikers van Chinese smartphones zonder 4G ondersteuning op de 800 MHz frequentie. Aangezien zij afhankelijk zijn van 4G via de 2600 MHz frequentie zou het maar zo kunnen dat die toestellen in de nacht niet meer bereikbaar zijn. Al heeft Tele2 natuurlijk wel het 3G netwerk van T-Mobile als backup.

De personen die deze kwestie aankaartte ondervonden wel degelijk een snelheidsverschil. Het is echter de vraag hoe groot die impact is ten opzichte van de milieu en energie besparing. In de nacht zijn er vaak minder telefoons actief en in landelijke gebieden is de 2600 dus minder sterk. Tele2 heeft zelf nog niet gereageerd op de snelheidsvragen.

Geef een reactie