Tele2 vergroot marktaandeel
7 september 2017 door in Algemeen en Tele2.

Het marktaandeel van Tele2 is gigantisch gegroeid in het afgelopen kwartaal, dat blijkt uit het onderzoek Dutch Mobile Operators. De onderzoekers hebben de volledige Nederlandse mobiele diensten markt onderzocht en vandaag worden de resultaten gepresenteerd. Vodafone is ondanks de fusie met Ziggo de grote verliezer van marktaandeel in het tweede kwartaal van 2017.

Het Dutch Mobile Operators rapport laat zien, dat de Nederlandse mobiele diensten markt blijft dalen. In het afgelopen kwartaal maakte de Nederlandse providers namelijk 1,9% minder omzet en de totale omzet eindigde op 1,14 miljard euro. De cijfers van laten een licht dalen de trend zien vanaf het derde kwartaal in 2015 met een kleine uitschieter een jaar later. Volgens Telecompaper zal de totale omzet in de Nederlandse smartphone markt blijven krimpen tot 4,4 miljard euro in 2021. Binnen de dalende markt zien we dat Tele2 maximaal profiteert. De voordelige sim only provider biedt sinds enkele maanden het zeer aantrekkelijke Unlimited abonnement voor slechts 25 euro. Zelfs met alle nieuwe klanten vanuit Ziggo, verliest Vodafone flink in marktaandeel.

Dalende trend Mobiele diensten omzet

Vroeger was het tweede kwartaal van een jaar voor providers een beter kwartaal dan het eerste kwartaal. Sinds vorig jaar is die trend echter niet meer van toepassing. In 2017 behaalde de Nederlandse providers opnieuw meer omzet in het eerste kwartaal dan in het tweede. Mocht de trend van vorig jaar zich echter doorzetten, dan zal het aankomende kwartaal wel een stuk positiever zijn voor de providers. De totale omzet in de Nederlandse Mobiele dienstverlening daalde met 0,8% in vergelijking tot het eerste kwartaal. De gezamenlijke Nederlandse providers behaalde 1,149 miljard euro aan omzet. Ook een daling in vergelijking tot het zelfde kwartaal in 2016. De dalende trend zet echter door meent Telecompaper. De onderzoekers verwachten dat de markt in 2017 een omzet zal behalen van circa 4,6 miljard. Voor de aankomende jaren verwacht het onderzoeksbureau een negatieve trend.

De onderzoekers verwachten namelijk, dat de dalende trend zich doorzet tot 2021. De marktwaarde zal dalen tot 4,4 miljard euro in het jaar 2021. De reden voor het doorzetten van deze daling ligt volgens de onderzoekers in de verschillende aspecten. Het belangrijkste negatieve effect is de toegenomen concurrentie die verder zal intensiveren. Daarnaast houdt toezichthouder ACM meer toezicht op tarieven en kost de afschaffing van de roaming tarieven de providers vermoedelijk veel geld. Daarnaast zien de onderzoekers druk op de gemiddelde prijs per abonnee doordat providers zoals KPN en Vodafone groot inzetten op het combineren van diensten doormiddel van tripple play en quad play.

Tele2 vergroot marktaandeel met 43%

De onderzoekers zien interessante wijzigingen in het markt aandeel van de vier MNO’s, mobiele operators met hun eigen netwerk. Daar scoort Tele2 het beste. De provider met het nieuwste 4G netwerk groeit ruim 43% in kwartaalomzet in vergelijking tot hetzelfde kwartaal in 2016. De sim only aanbieder blijft de kleinste van de vier, maar eindigt op een marktaandeel iets boven 5% in het tweede kwartaal van 2017. Marktleider KPN bleef stabiel in omzet en wist het marktaandeel iets te vergroten naar 43,2%. T-Mobile zag de omzet licht dalen en hield haar marktaandeel stabiel op 21,2%. De grote verliezer is Vodafone. De provider zag de omzet uit mobiele diensten ondanks het toevoegen van Ziggo met 9,6% dalen jaar op jaar. Vodafone verliest dan ook marktaandeel afgelopen kwartaal. De telecomaanbieder heeft nu 30,5% van de mobiele diensten in handen.

Geef een reactie