4G Only Tele2
14 januari 2017 door in Tele2.

Tele2 blokkeert elke nieuwe klanten die niet kiest voor een 4G-toestel. Dat heeft de provider laten weten in een verklaring op de internetsite. De provider wil langzaam maar zeker over naar 4G only.

Een nieuwe abonnee of abonnees die hun abonnement verlengen en gebruik maken van een 2G/3G smartphone, kunnen vanaf 1 februari 2017 geen gebruik meer maken van die netwerken. Vanaf dat moment laat Tele2 klanten alleen nog maar internetten, bellen en smsen via het eigen 4G-netwerk.

Tele2 blokkeert klant zonder 4G smartphone

Tele2 blokkeert het netwerk voor iedere nieuwe klant en de abonnees die hun abonnement verlengen en geen gebruikmaken van een 4G smartphone. De provider wil volledig overstappen op het eigen 4G netwerk en weigert vanaf 1 februari 2017 alle telefoons die dit netwerk niet ondersteunen. De abonnees die toch een 2G of 3G telefoon gebruiken kunnen nog wel gebeld worden en smsjes ontvangen. Zelf kunnen zij echter niets tot ze een 4G telefoon kopen. Zodra zij hun Tele2 simkaart in een 4G-telefoon plaatsen dan werkt de telefoon weer volledig. Nieuwe abonnees bellen vanaf 1 februari 4G only, via VoLTE.

Het opzeggen van je contract vanwege de blokkade gaat helaas niet. Want met het afsluiten van je abonnement ben je akkoord gegaan met de 4G-only voorwaarden.

4G only heeft geen effect op bestaande abonnement

De beslissing van Tele2 voor de blokkades van 2G en 3G smartphones, heeft geen effect voor je bestaande abonnement en of wanneer je stilzwijgend verlengt. Vanaf 1 februari kun je nog lekker bellen via 2G en 3G bij Tele2. De provider wenst wel dat iedereen uiteindelijk over gaat op 4G en bij verlenging van je contract gelden de 4G only voorwaarden dus wel.

Ook andere providers zoals Vodafone laten steeds meer klanten bellen via VoLTE. Ze hebben hier echter minder belang bij dan Tele2 aangezien ze over 2G en 3G netwerken beschikken.

Tele2 eigen netwerk

Tele2 is sinds het landelijk bereik van zijn 4G netwerk bezig om een zelfstandige en volwaardige provider te worden. De Zweedse provider heeft echter geen 2G en 3G netwerk in Nederland. Hiervoor maakt de provider gebruik van de diensten van T-Mobile. Je begrijpt dat het voor Tele2 natuurlijk goedkoper is om alles via het eigen netwerk te laten lopen. Vandaar dat de provider langzaam maar zeker zijn abonnees over laat schakelen op 4G. De provider stelt dat het slechts om een kleine groep mensen gaat die eventueel last zou hebben van het besluit, maar geeft helaas geen cijfers.

Onderzoek van Telecompaper ondersteunt de bewering van Tele2. Uit een onderzoek van de site blijkt dat Nederlandse smartphone penetratie op dit moment 88% is en dat circa 70 % van de Nederlanders aangeeft gebruik te maken van een 4G smartphone. Slechts 17% geeft geen 3G-telefoon of überhaupt en 13% geeft aan dat zij niet weten of hun toestel 4G ondersteund. In het slechtste geval zou 30% van de Nederlanders dus geen 4G telefoon hebben. Waarschijnlijk is dit percentage bij Tele2 die zich met name op een jonge doelgroep richt lager.

Wil je weten of jou smartphone 4G ready is? Of je telefoon 4G ondersteunt? Tele2 heeft een uitgebreid overzicht 4G ready toestellen.

Geef een reactie