T-Mobile Massive MIMO 5G Huawei
29 september 2017 door in T-Mobile.

T-Mobile heeft vandaag een nieuwe antenne geactiveerd met 5G netwerktechnologie. In samenwerking met Huawei activeerde de sim only provider vandaag een Massive MIMO antenne op het Leidseplein te Amsterdam. Een antenne die de netwerkcapaciteit plaatselijk tot 600% verhoogd.

T-Mobile is de eerste provider in Nederland die een Massive MIMO antenne activeert voor abonnees. De antenne is een grote stap in de richting van een 5G netwerk. Huawei en T-Mobile hebben de antenne op het Leidseplein te Amsterdam vanaf vandaag geactiveerd. Het drukke plein is een ideale plek voor de sim only provider om de techniek uit te rollen. De Massive MIMO antennes worden beschouwd als een bouwsteen voor het aankomende 5G netwerk van de provider. De MIMO antenne biedt een capaciteitsverhoging tot 600%.

Het best getest netwerk nog beter

Het netwerk van T-Mobile is door verschillende onderzoekers al uit geroepen tot beste netwerk van Nederland. Vandaag blijkt dat dit netwerk nog beter wordt met nieuwe high tech antennes die voorzien in meer datacapaciteit. De Massive MIMO antennes zijn speciaal gemaakt om netwerken een boost te geven op plekken waar de vraag naar data hoog is. De antennes zijn vooral geschikt voor locaties zoals winkelcentra, stations en pleinen. De nadruk ligt niet op topsnelheid, maar juist op het geven van een stabiel en snelle netwerkverbinding voor zoveel mogelijke abonnees. Het Leidseplein is dan ook de ideale plek voor de MIMO techniek. Het plein wordt dagelijks door velen mensen en toesisten bezocht en die kunnen nu allemaal tegelijkertijd Skypen, Netflixen en downloaden. De MIMO antenne zal op dit moment vooral door smartphones gebruikt worden. De provider verwacht in de nabije toekomst toestroom van verschillende slimme voertuigen en apparaten.

T-Mobile en Huawei ontwikkelen nieuwe LTE technieken

T-Mobile werkt intensief samen met het Chinese Huawei. Samen ontwikkelen ze nieuwe technieken voor de evolutie van het mobiele netwerk van de sim only provider. De activering van de eerste Massive MIMO antenne van Nederland is slechts een voorbeeld. Het tweetal ontwikkelt en test in de komende tijd nieuwe netwerktechnieken waarmee ze het huidige T-Mobile 4,5G LTE Advanced Pro netwerk nog beter maken. De Technology Strategist bij T-Mobile Nederland, Richard Marijs, legt uit waarom de sim only provider veel belang hecht aan datacapaciteit van haar netwerk.

De vraag naar data wordt steeds groter en op drukke plekken kan het nu al voorkomen dat er ineens extreem veel vraag is naar data. Momenteel kan ons UNLIMITED-netwerk de vraag nog makkelijk aan. Normaal bestrijken we eenzelfde gebied met minstens drie tot vier 4,5G frequentiebanden en bijhorende antennes.”

Het is niet alleen de gestegen vraag door het succesvolle Go Unlimited abonnement van T-Mobile. De provider werkt aan een invulling van het toekomstige 5G netwerk en de verwachte stijging in vraag naar data.

In de nabije toekomst komen daar echter meer 5G-diensten bij, gecombineerd met dataverkeer van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, connected-camera’s van agenten, smart city-toepassingen zoals slimme straatverlichting en andere Internet-of-Things-toepassingen. Wij zijn bezig om ons netwerk klaar te maken om al die data optimaal te verwerken en zo drukke steden voor alle inwoners en gebruikers veilig en leefbaar te houden.

Hoe werkt de Massieve MIMO antenne?

De technologie achter de Massive MIMO antenne verhoogt de capaciteit van het netwerk plaatselijk met 600%. De antenne beschikt over 64 kleine zend- en 64 ontvangantennes waarmee het verschillende datastromen kan ontvangen en versturen. De high tech antenne levert een goede doorvoer van data op een zeer energiezuinige manier. De antenne maakt namelijk gebruik gebundelde 3D beamforming patronen. T-Mobile legt de techniek uit in haar persbericht.

De antenne bundelt datastromen; “tot een soort ‘meebewegende zoeklichten’ waarmee het dataverkeer van grote aantallen gebruikers effectiever wordt afgehandeld. Dit in tegenstelling tot de techniek die huidige mobiele netwerken gebruiken en hun signaal meer als ‘bouwlamp’ verspreiden over het publiek.”

De techniek is beschikbaar op populaire smartphones

De nieuwe Massive MIMO antenne op het Leidseplein in Amsterdam kan niet door iedereen gebruikt worden. In de testfase was de techniek bereikbaar voor Huawei P9 gebruikers en vanaf vandaag kunnen ook mensen met veel voorkomende smartphones de verhoogde capaciteit merken. Het betreft voor nu de gebruikers van de populaire toestellen van Huawei zelf, Apple en natuurlijk Samsung.

Geef een reactie