T-Mobile
30 juni 2016 door in T-Mobile.

In Woerden is T-Mobile gestart met een 3-band carrier aggregatie (3CA) pilot. Door middel van carrier aggregatie wordt de capaciteit van 4G behoorlijk opgeschroefd en kunnen snelheden van wel 300 Mb/s gehaald worden.

T-Mobile wil het functioneren van 4G+ techniek onderzoeken op de 2100MHz band.

4G pilot in Woerden

In Nederland gebruiken de vier grote providers twee banden voor 2G (900 en 1800 MHz), één voor 3G (2100 MHz) en twee tot drie voor 4G (800, 1800 en 2600 MHz). Voor de pilot heeft T-Mobile op alle locaties in Woerden de helft van het 3G spectrum (10MHz van de 20MHz FDD) gebruikt voor 4G. Per bandbreedte is de maximale capaciteit 20 MHz waarmee je snelheden tot wel 150 Mb/s kunt halen. Door frequenties te bundelen verhoogt de provider zijn 4G-datacapaciteit en kun je hogere snelheden bereiken. Zie onderstaande figuur van Tweakers.

T-Mobile gebruikt als eerste provider in Nederland 4G+ techniek op de 3G frequentie, 2100MHz. De nieuwe techniek stelt de provider in staat snelheden te halen tot maximaal 300Mb/s.

Carrier Aggregatie

T-Mobile verwacht forse toename dataverbruik

Na een recente strategie wijziging richt T-Mobile zich op dataverbruik. Carrier aggregatie past volledig in deze nieuwe strategie. Richard Marijs, Technology Strateeg, legt uit waarom de pilot van belang is: “Met de 4G+ 3-band carrier aggregatie (3CA) krijgen klanten een nog betere internetervaring als het lokaal erg druk is bijvoorbeeld tijdens een evenement of tijdens het reizen in de trein. Alhoewel er op dit moment voldoende ruimte is op het 4G+ netwerk, anticipeert T-Mobile hiermee op het toenemend data gebruik in de toekomst. T-Mobile voert daarom continu innovaties door op het netwerk waarmee het netwerk nog stabieler en sneller wordt om de toenemende digitale mobiele levensstijl te ondersteunen. Met deze techniek wordt de totale 4G-capaciteit vergroot van 30MHz naar 40MHz”.

Functioneren 2100 MHz band

Gebruikers van T-Mobile kunnen/mogen op dit moment niet sneller downloaden dan 120/150Mb/s op het netwerk. Maar in de praktijk kun je met het juiste toestel hogere snelheden halen dankzij 3CA op de frequenties 900/1800/2100 MHz. Je kunt hiervan alleen gebruik maken als jouw smartphone en de provider hetzelfde frequentiebereik hebben en je telefoon beschikt over de juiste LTE

In deze pilot onderzoekt T-Mobile het functioneren van de 4G+-techniek op de 3G band, 2100MHz. De provider wil kijken hoe de CA-technieken zich gedragen in verschillende situaties. Vanuit de resultaten van de pilot kunnen de instellingen van het netwerk optimaal afgesteld worden. Niet alleen Woerden, maar het volledige netwerk beschikt over de SRAN-technologie. De technologie maakt het mogelijk om het 4G via 2100 MHz te activeren. Of en wanneer T-Mobile de 3-band carrier aggregatie doorvoert in zijn gehele netwerk is niet bekend.

Geef een reactie