11 augustus 2017 door in Youfone.

In juni volgde Youfone de Unlimited trend met haar eigen onbeperkte databundel. De budget sim only aanbieder biedt met de onbeperkt bundel echter maar 15 GB op volle 4G snelheid aan. Daarna verminderd de snelheid drastisch. Stichting Reclame Code meent dat de reclame uiting te onduidelijk en misleidend is voor consumenten. Na aandringen van de stichting, heeft Youfone de reclame uiting iets aangepast.

De stichting Reclame Code had verschillende klachten ontvangen over de manier waarop Youfone haar onbeperkte bundel aanprijst. De bundel is door een slinkse fair use policy eigenlijk een databundel van 15 GB. Gebruikers die namelijk meer data verbruiken worden in hun 4G snelheid beperkt tot 64 Kbps. Een snelheid waarmee je niet eens fatsoenlijk muziek kan streamen. De budget sim only aanbieder Youfone verweerde zich met het feit dat Nederlanders gemiddeld 1 tot 2 GB aan data verbruiken. De provider heeft uiteindelijk de reclame uiting aangepast. De bundel heet nog altijd Onbeperkt MB, maar nu is de fair use policy duidelijker aangegeven.

Youfone Onbeperkt MB

In juni 2017 startte Youfone met het aanbieden van haar eigen Onbeperkt MB bundel. Nadat T-Mobile de markt aan het begin van dit jaar opengooide met Go Unlimited was het natuurlijk wachten op de volgende. Tele2 reageerde met Unlimited voor 10 euro minder. Nadat 15 juni de regels voor Roam Like at Home gelden kwamen we er al achter dat Unlimited in de EU niet Unlimited is. Beide providers limiteren het aantal roaming MBs naar respectievelijk 10 GB en 6 GB. Youfone aan de andere kant gaat nog een stap verder in de beperkingen.

De Onbeperkt MB sim only bundel van de budget sim only aanbieder geeft je namelijk slechts 15 GB op de 4G snelheid. Na het bereiken van 15 GB in de maand wordt de snelheid drastisch verlaagd naar 64 Kbps. Meer dan genoeg voor Whatsapp en internet, maar een veel te lage snelheid voor films en muziek. Je komt daar pas achter als je via via de fair use policy onder ogen krijgt. Daarop heeft onder andere VodafoneZiggo een klacht in gediend bij de Stichting Reclame Code. De stichting heeft de reclame uiting van Youfone onderzocht en oordeelde dat die misleidend is. Youfone heeft de presentatie van de bundel nu aangepast.

Youfone Onbeperkt Fair Use Policy

Interessant verweer Youfone

Het verweer van de budget sim only aanbieder is op zijn minst interessant te noemen. De provider gaf namelijk als verweer dat andere providers ook beperkingen instellen. Zo heeft Tele2 bijvoorbeeld een beperking van 5 GB per dag waarna je gratis kan verlengen. Een beperking die in vergelijking tot 15 GB in een maand natuurlijk niet te vergelijken is. De andere reden waarom Youfone de verstopte fair use policy meer dan redelijk vond, is dat Nederlanders gemiddeld 1 tot 2 GB aan data verbruiken. We gaan hier uiteraard uit van alle Nederlanders en niet de groep mensen die kiest voor een Unlimited of Onbeperkt abonnement. Desgevraagd kon de sim only provider echter niet aangeven hoeveel data er verbruikt wordt door Unlimited / onbeperkt data gebruikers.

De stichting Reclame Code is het logischerwijs niet eens met het verweer van Youfone. Reclame Code is van mening dat de snelheidsverlaging na 15 GB de abonnee dermate in zijn of haar datavrijheid beperkt, dat er geen sprake meer is van een onbeperkte databundel. In werkelijkheid heeft Youfone een databundel van 15 GB.

KPN & Vodafone ook onbeperkte abonnementen

Zetten we de logica van Youfone door, dan kun je dus wel stellen dat een groot aantal abonnement van bijvoorbeeld meer dan 5 GB bij Vodafone of KPN ook als ‘onbeperkt’ genoemd mogen worden. De gemiddelde gebruiker haalt het einde van die bundel vrijwel niet en beide providers bieden na het bereik van de bundel nog onbeperkt internet aan op 64 Kbps snelheid. Het is natuurlijk van de zotte om zo te redeneren en het is goed dat de Reclame Code hieraan iets gedaan heeft.

Youfone biedt nog altijd de Onbeperkt MB bundel aan. De fair use policy lijkt onveranderd en dat betekent dat je als klant eigenlijk een 15 GB abonnement afsluit. Houdt daar rekening mee bij het vergelijken van sim only abonnementen.

Geef een reactie