5G landelijk netwerk 700 MHz
7 november 2017 door in Algemeen.

In 2020 heeft Nederland een actief 5G netwerk, dat verwacht het Ministerie van Economische Zaken. Veel landen verwachten de nieuwe netwerken in eerste instantie in specifieke steden. De Nederlands overheid verwacht juist een snelle uitrol na de belangrijke frequentie veiling in 2019.

De netwerk technieken ontwikkelen zich razend snel en de Nederlandse 4G netwerken behoren tot de top netwerken in de wereld. Het Ministerie van Economische Zaken verwacht, dat Nederland ook met 5G voor zal lopen. Terwijl men in Europees verband spreekt over de uitrol gericht op specifieke steden, verwacht het Ministerie in Nederland de uitrol van landelijke 5G netwerken.

De providers zijn voor de nieuwe techniek ook afhankelijk van de overheid. Voor de ontwikkeling van het nieuwe nog snellere netwerk is namelijk frequentie nodig. In 2019 staat er een grote frequentie veiling gepland. De overheid veilt in 2019 bestaande en nieuwe frequentie banden. Een nieuwe band die beschikbaar wordt, is de 700 MHz frequentieband. Het is een frequentieband die waarschijnlijk voor een deel of in zijn geheel gebruikt gaat worden voor het toekomstige 5G netwerk. De overheid verwacht dat partijen vervolgens vanaf 2020, wanneer de vergunningen beschikbaar zijn, snel kunnen schakelen.

5G uitrol Nederland

Een belangrijke factor in de uitrol van het Nederlandse 5G netwerk is de frequentieveiling in 2019. Tot die tijd is het voor providers bijna niet mogelijk om flink te investeren in de techniek. Je kunt je voorstellen wat het betekend, als een partij investeert om uiteindelijk geen frequentie te kunnen bemachtigen. Binnen de veiling van 2019 is veel aandacht voor de 700 MHz band. Het voordeel van lage frequenties is, de hoge dekkingsgraad. Lage frequenties hebben namelijk een groter bereik en daardoor is er sneller een hoge dekking te bereiken. Het Ministerie verwacht dat providers al vanaf januari 2020 beschikking hebben over de 700 MHz frequentie. Het is dan een kwestie van tijd tot meerdere steden zijn voorzien van 5G.

Dekking in verschillende steden

Verschillende Nederlandse providers hebben al ervaring met 5G. Het ministerie verwacht ook niet dat het in Nederland nodig is om “één stad bijzonder te behandelen. Marktpartijen hebben genoeg prikkels om zelf aan de slag te gaan door heel Nederland”. In Groningen is een grote broedplaats voor de nieuwe techniek en recent installeerde T-Mobile de eerste antenne met 5G techniek in het centrum van Amsterdam. Het landelijk netwerk van de vijfde generatie staat voor onze deur.

Geef een reactie