Mobiel internet basis behoefte
7 december 2016 door in Algemeen en Uitgelicht.

Minister Henk Kamp meent dat mobiel internet een basis behoefte is geworden en van levens belang voor de Nederlandse economie. Dat zegt hij tijdens de presentatie van het nieuwe frequentiebeleid 2016.

Het Nederlandse kabinet meent dat draadloze communicatie is getransformeerd van een ´optie´ op de computer tot een volledige basis behoefte. De transformatie is het gevolg van het steeds intensievere gebruik van het mobiel internet. Daarnaast denkt het kabinet ook aan toekomstige mogelijkheden van het mobiele netwerk, zoals contactloos betalen en zelf rijdende auto’s.

Mobiel internet als basis behoefte

Minister Kamp is van mening dat mobiel internet van levens belang is voor de economie. Hij zegt hierover het volgende in het nieuwsbericht van vandaag: “Draadloze communicatie heeft zich in het afgelopen decennium ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte. Zonder deze technologie stagneert onze economie. De behoefte van consumenten en bedrijven aan diensten via draadloze communicatie, neemt de komende jaren alleen maar toe. Daarom gaat het kabinet zorgen voor een efficiënter gebruik van de beschikbare frequenties voor draadloze communicatie zodat ook in de toekomst aan deze basisbehoefte kan worden voldaan.”

Het kabinet heeft zich daarom ook voorgenomen de beschikbare frequenties efficiënter te gebruiken. Hiermee wil het toekomstig gebruik waarborgen. De Nederlandse regering meent dat iedereen volop gebruik moet kunnen maken van onze draadloze communicatie.

Nederland behoort tot de top

Nederland staat aan de mondiale top als je het hebt over netwerk beschikbaarheid en snelheid. Ons land behoort als enige Europese land tot de top tien in de wereld, zowel voor 4G snelheid als 4G netwerk dekking. Een onderzoek van de Europese Commissie toonde dat Nederland 99% dekking heeft met het 4G netwerk.

Deze koppositie wenst de Nederlandse overheid te behouden. Het ministerie van Economische Zaken zal volgend jaar een plan presenteren met voorwaarden en doelstellingen. Daarbij presenteert het ministerie ook de momenten waarop nieuwe vergunningen worden uitgegeven op het gebied van mobiele communicatie. Telecom aanbieders krijgen hiermee tijd om hun investeringsplannen voor mobiele communicatie af te stellen op de wensen en vereisten van de overheid. Je moet hierbij denken aan investeringen in bijvoorbeeld het mobiele 5G netwerk.

Frequentiebereik

Vandaag legt het ministerie van Economische Zaken met de nota frequentiebeleid 2016 de basis voor onze toekomst. De nota geeft een transparante en voorspelbare koers voor aanbieders en afnemers van frequenties in de aankomende 5 tot 10 jaar. De nieuwe nota vervangt de huidige uit 2005.

Frequenties zijn van groot belang voor de indeling en werking van draadloze toepassingen. Denk hierbij aan de mobiele telefonie, internet, tv, Wi-Fi en radio via de ether. Zelfs in een land met dergelijke dekking zijn er zelfs nog dorpen zonder mobiel bereik. De verdeling van de frequenties is daarom van groot belang. Je kunt de nota hier vinden.

Geef een reactie