Zendermast 4G 5G frequentieveiling
20 september 2017 door in Algemeen.

De Nederlandse Overheid veilt een drietal frequentie banden voor de huidige 4G netwerken en het toekomstige 5G netwerk. De frequenties worden aan het einde van 2019 geveild. Het betreft frequenties waarvan een tweetal op dit moment nog niet gebruikt worden voor mobiele telefonie.

De Overheid veilt drie banden, 700 MHz, 1400 MHz & 2100 MHz. De frequenties worden aangeboden voor een periode van twintig jaar. Een relatief lange periode zegt Erik Fledderus, hoogleraar aan de TU Eindhoven, tegen de NOS. Vroeger werden de banden voor een periode van 15 jaar geveild. Daar zit natuurlijk een addertje onder het gras. De Overheid wil namelijk de providers verplichten om ook dunbevolkte gebieden te voorzien van goed bereik.

4G en 5G frequentieveiling

De Overheid is gestart met de voorbereidingen voor de veiling van drie frequentie banden. Ze worden ter beschikking gesteld aan de hoogste bieders voor een periode van 20 jaar. De winnende provider betaalt voor het recht om de mobiele frequentie te mogen gebruiken van 2020 tot en met 2040. Het is niet bekend hoeveel geld de Overheid wil ophalen met frequentieveiling. In 2010 bracht de veiling van de 2600 MHz band 2,6 miljoen euro op.

Eind 2019 wordt het gebruik van de 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz frequenties geveild. De 2100 MHz frequentie wordt op dit moment gebruikt door zowel KPN als Vodafone. De 700 MHz band wordt op dit moment onder andere door Digitenne gebruikt. De 1400 MHz band wordt op dit moment voor onderzoek gebruik en door de Nederlandse Defensie.

De overheid wil dat de frequenties voor 4G en 5G gebruikt worden en verlangt van de winnaars dat zij zorgen voor genoeg dekking in buitengebieden.

Nieuwe frequentieveiling voor 4G en 5G banden

Nederland heeft een uitstekend 4G netwerk en dat blijkt ook uit verschillende internationale onderzoeken. Het kabinet wil die uitstekende positie van de Nederlandse netwerken versterken. Snelle draadloze communicatie is hierin cruciaal. Het is dan ook precies de reden waarom het ministerie van Economische Zaken drie landelijke 4G & 5G mobiele netwerk frequenties veilt in 2019

Toekomstig frequentie gebruik onzeker

De mogelijkheden voor de nieuwe frequenties zijn bijna oneindig. In de huidige situatie gebruiken vooral providers de beschikbare frequenties, maar met de aankomende 5G netwerken en the Internet of Things lijkt het geen ver toekomst verhaal dat ook autofabrikanten interesse in bandbreedte krijgen. In de nabije toekomst kan je misschien wel met je automatisch bestuurde auto naar je werk worden gebracht. Die zelfrijdende auto’s moeten wel met elkaar communiceren aldus Fledderus tegen NOS.

Je zou dan misschien denken dat een autofabrikant zelf frequenties in handen heeft, en niet afhankelijk is van een telecombedrijf. Datzelfde geldt ook voor slimme landbouw of onderzoeksdrones.

Nota Mobiele Communicatie

De details over de frequentieveiling worden nog gepubliceerd. Het ministerie maakt alle details bekend via de Nota Mobiele Communicatie en die nota verschijnt dit jaar nog. In de nota staat ook welke frequenties er vergunningsvrij worden. De betreffende frequenties zijn dan vergunningsvrij te gebruiken door bedrijven. In eerste instantie zouden twee 10 MHz ruimtes binnen de 2100 MHz band vergunningsvrij worden. De ruimte is nu nog in gebruik, maar de vergunningen lopen tot en met 2021. Nu is er twee x 5 MHz vergunningsvrij beschikbaar in de 1800 MHz band.

Verschillende experts maken zich op dit moment zorgen over de vrije frequentie ruimte. Het deel van de ether dat niet voor een bepaalde gebruik(er) is. Wifi maakt bijvoorbeeld gebruik van de vrije ether ruimte. De experts verwachten namelijk dat wij in de toekomst dit deel van het spectrum steeds meer gebruiken.

Geef een reactie