NOS bereik onderzoek
31 oktober 2016 door in Algemeen.

Uit een onderzoek door de NOS en regionale omroepen blijkt dat, ondanks inspanningen van de Nederlandse providers, er nog tientallen dorpen zijn in Nederland waar je niet onbezorgd kunt bellen.

Het onderzoek dat is uitgevoerd door de NOS in samenwerking met de regionale omroepen, toont een tiental dorpen zonder mobiel bereik. Aan het onderzoek hebben 23.000 mensen meegedaan. In tientallen dorpen ervaren de inwoners problemen tijdens het bellen. Sommigen van hun moeten zelfs naar buiten lopen om te bellen. Uit het onderzoek komt naar voren dat inwoners uit Noord-Brabant en Drenthe het meest ontevreden zijn over hun mobiele bereik.

NOS publieksonderzoek

Telecomproviders hebben er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat er in heel het land mobiel gebeld kan worden. De afgelopen jaren is het netwerk zelfs verbeterd naar 4G. Ondanks gigantische investeringen vanuit de providers zijn er nog altijd dorpen waar geen ontvangst is. Inwoners van die dorpen ervaren erg veel problemen met mobiel bellen. De NOS en regionale omroepen hebben de ervaringen onderzocht van 23.000 mensen met mobiel bellen. Uit het onderzoek is een top 10 van gemeenten waar men de meeste klachten heeft over mobiel bereik en op basis van de uitkomsten heeft de NOS ook een overzicht gemaakt van het bereik in Nederland.

Uitkomsten NOS publieksonderzoek

Volgens het onderzoek is Westerveld de gemeente met het slechtste bereik. Meer dan 350 inwoners van Westerveld reageerde op het onderzoek en beoordeelde de ontvangst met een 3,6. Het Brabantse Sint-Oedenrode volgt met een gemiddelde score van 3,7. Ook in de dorpen Vledderveen en Wilhelminaoord geeft men aan nauwelijks te kunnen sms´en en bellen.

Het meest tevreden zijn inwoners van Capelle aan den IJssel en Urk. Zij beoordelen hun bereik met respectievelijk een 8,3 en een 8,1. Er heersen regionaal grote verschillen in de ervaring van mobiel bellen. Inwoners in Drenthe (5,2) en Noord-Brabant (5,1) ervaren mobiel bellen negatiever dan mensen in Zuid-Holland (6,9).

Het valt de onderzoekers op, dat men niet alleen ontevreden is over mobiel bereik aan de randen van ons land. Bellers in het Noorden van Groningen zijn namelijk erg tevreden terwijl inwoners in gemeenten rond Den Bosch relatief ontevreden zijn. Bevindingen die volgens KPN logisch zijn. In Groningen heeft men in het verleden namelijk hoge zendmasten geplaatst. Masten met meer bereik dan bijvoorbeeld de lagere masten in Noord-Brabant.

 NOS Mobiel bereik

Kwaliteit ontvangst

In negentien dorpen en één wijk in Lelystad geven de inwoners de kwaliteit van hun bereik gemiddeld minder dan een drie. Zes van deze negentien dorpen vind je in Drenthe. In deze gebieden kunnen de inwoners thuis niet mobiel bellen of gebeld worden. Ze kunnen niet sms’en en in sommige gevallen niet eens 112 bellen. Inwoners van deze dorpen en wijk gaan naar een speciale plek in hun buurt wanneer zij willen bellen.

Reactie KPN

In een reactie op het onderzoek meldt marktleider KPN dat er alles wordt gedaan om het hele land mobiel bereikbaar te maken. Het bereik is echter niet eenvoudig te realiseren erkent Jacob Groote, verantwoordelijk voor de mobiele netwerken bij KPN. Hij erkent dat er onbereikbare plekken in Nederland zijn. Groote schat het aantal plekken, waar het bereik problemen op levert, op nog geen 1 % van Nederland. Zijn bedrijf is vanaf 2015 begonnen met een investeringsprogramma om het bereik in Nederland verder te verbeteren.

KPN geeft aan dat providers ook de hulp van gemeenten en inwoners nodig hebben voor de realisatie van 100% bereik in Nederland. Nieuwe vergunningen voor antennes kosten namelijk tijd en inwoners houden de plaatsing van masten soms ook tegen. Zij zitten natuurlijk niet te wachten op een mast van 48 meter in of naast hun tuin. Masten die wel nodig zijn voor het mobiele bereik.

Reactie Vodafone

Vodafone reageert ook op het persbericht van de NOS. De provider laat weten dat het realiseren van dekking binnenshuis steeds moeilijker wordt. Dat komt door de huidige generatie mobiele netwerken en beter geïsoleerde woningen. Ook de plekken waar antenne-installaties geplaatst kunnen worden, worden steeds schaarser als gevolg van technische eisen en (inter)nationale regelgeving.

Uiteraard heeft Vodafone een oplossing voor het probleem, met 4G bellen en wifi bellen. Een dienst die KPN en T-Mobile ook al aanbieden.

Geef een reactie