e-sim kaart Nederland
9 oktober 2017 door in Geen categorie.

Steeds meer smartphones en smart device fabrikanten implementeren een e-sim in hun toestel of apparaat. Met de lancering van de Google Pixel 2 is de e-sim nog actueler geworden. Onze Nederlandse providers ondersteunen de nieuwe techniek nog niet maar houden de trend wel in de gaten.

Een e-sim (embedded sim) is een ingebouwde simkaart waarmee huidige simkaarten worden vervangen in de toekomst. Op dit moment maken een aantal fabrikanten al gebruik van de e-sim. De simkaart zit bijvoorbeeld ingebouwd in de Apple Watch Series 3, iPads, een aantal slimme horloges van Samsung en de nieuwe Google Pixel 2 vlaggenschepen. Tweakers heeft Vodafone, KPN, Tele2 en T-Mobile gevraagd of zij de ingebouwde simkaart ondersteunen. De providers ondersteunen deze techniek op dit moment nog niet. Tele2 is van plan om de techniek in de nabije toekomst uit te rollen in verschillende markten.

Nu nog geen e-sim ondersteuning in Nederland

Tweakers heeft sim only aanbieder T-Mobile, Tele2, en Vodafone gevraagd of zij de e-sim ondersteunen. Het drietal heeft aangegeven de e-sims nog niet te ondersteunen in ons land.

Tele2 e-sim plannen

Sim only provider Tele2 geeft aan dat het dit najaar nog zal starten met het aanbieden van telecomdiensten via e-sims. De provider kan alleen aangeven dat het in diverse landen start met diensten via e-sim. Het is niet duidelijk of Nederland bij die landen hoort. De telecomaanbieder heeft al technieken geïmplementeerd voor IoT en de e-sims zijn hierin een grote stap. Woordvoerder Robin Janszen zegt hierover het volgende tegen Tweakers.

Wij zien het voordeel voor onze klanten in de vorm van grotere eenvoud en het mogelijk maken van nieuwe soorten verbonden apparaat. Tele2 heeft al ‘remote SIM provisioning’ geïmplementeerd voor IoT-producten. In essentie betekent dit dat Tele2 als groep apparaten met e-simtechnologie kan activeren en verbinden. We zullen onze ondersteuning laten afhangen van de apparaten die op de markt komen en de specifieke vereisten die dat met zich meebrengt.

Vodafone, KPN en T-Mobile esim plannen

Geen van de gevraagde providers noemt een datum voor de implementatie van esims. Woordvoerder Rick Janse Kok van T-Mobile zegt dat T-Mobile Nederland esims zal implementeren op het moment dat de markt hierom vraagt. De provider zal de nieuwe techniek gaan ondersteunen marktontwikkelingen daar aanleiding toe geven. Vodafone zegt hetzelfde tegen Tweakers. Woordvoerder Alexis van Liebergen kan niets zeggen over de geplande beschikbaarheid. De Nederlandse marktleider KPN ondersteunt esims ook nog niet en ook KPN houdt de marktontwikkelingen “nauwgezet in de gaten,” aldus woordvoerder Elsie van Spronsen.

E-sim

De e-sim is deze maand nog actueler geworden sinds de lancering van de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL. Het zijn de eerste smartphones met e-sim. De chip werkt voor nu alleen nog bij Project Fi. Project Fi is de virtuele provider van Google in Amerika. De s-sim heeft een aantal voordelen. Je hoeft nooit meer moeilijk te doen om je simkaart te vervangen. De e-sim ondersteunt daarnaast ook dual sim. In de toekomst kun je dus zonder problemen meerdere sim only abonnementen gebruiken in één smartphone.

Geef een reactie