4G thuis
20 september 2016 door in KPN en T-Mobile en Uitgelicht.

Zowel KPN als T-Mobile onderzoeken de mogelijkheden van mobiel internet via 4G als vervanging van de vaste lijn. Vorig jaar lanceerde KPN ‘Internet Buitengebied via 4G’ en T-Mobile volgt aankomende oktober met ‘4G voor Thuis’. Geen slecht idee laat Consumer panel zien. Want ruim één derde van de Nederlanders ziet een overgang op mobiel internet thuis wel zitten.

Na een pilot periode met ongeveer 500 klanten heeft T-Mobile er voor gekozen om ´4G voor Thuis´ halverwege oktober te lanceren. KPN en T-Mobile stellen beide dat het 4G-alternatief voor huishoudens met traag internet via de vaste lijn een succes is. De providers laten Telecompaper weten dat ze veel van de nieuwe producten verwachten.

Nederlander stapt graag over op 4G

Telecompaper publiceert binnenkort de resultaten uit het periodieke onderzoek van Consumer Panel. Hoewel de resultaten van het onderzoek uit mei 2016 nog volgen, licht de nieuwssite al een tipje van de sluier op. Want het onderzoek laat zien dat één derde van de Nederlanders een overstap naar mobiel internet ter vervanging van de huidige vaste internetverbinding overweegt. Een harde eis die men heeft bij een eventuele overstap, is natuurlijk dat de snelheid via 4G gelijk of sneller is aan de snelheid van de huidige internetverbinding.

Vast internet niet overal mogelijk

Het grootste deel van de huishoudens in Nederland heeft de beschikking over vast internet met een hoge snelheid. Zij kunnen internetten via VDSL, kabel of glasvezel. De nieuwe abonnementsvormen van KPN en T-Mobile zijn met name aantrekkelijk in buitengebieden. Daar heeft niet iedereen de beschikking over de bovengenoemde hoge snelheid opties. We praten dan over circa 5 % van de Nederlandse bevolking. Eind 2015 kondigde beide providers al aan dat ze met een mobiel oplossing kwamen voor deze huishoudens.

KPN

KPN beet de spits af. Vanaf november 2015 biedt KPN ‘Internet Buitengebied via 4G’ aan. Inmiddels heeft is de dienst gegroeid van circa 100.000 huishoudens eind 2015 naar 130.000 huishoudens nu. Het abonnement werkt door middel van een simkaart die je in een router plaatst. Oorspronkelijk gebruikte KPN hiervoor 06-nummers maar vanaf eind september zet KPN zijn klanten over op een speciaal 12-cijferig nummer dat begint met 097. Die nummers zijn speciaal voor mobiele toepassingen als Internet Buitengebied via 4G.

T-Mobile

Afgelopen week hoorden we al van het nieuwe abonnement van T-Mobile. De provider startte aan het begin van 2016 al een pilot voor zijn nieuwe 4G abonnement. 500 klanten hebben de provider geholpen en nu is de Beta-versie van het abonnement klaar om gelanceerd te worden. De lancering vindt halverwege oktober plaats. In tegenstelling tot KPN richt T-Mobile dit abonnement niet specifiek voor huishoudens in buitengebieden. Dat laat de provider ook doorschemeren in de naam: ‘4G voor Thuis’. Het is bedoeld als alternatief voor de vaste verbinding.

De woordvoerster van T-Mobile, Kathleen Loods, vertelt het volgende over dit traject: “Veel van deze aanpassingen hebben wij op basis van klantfeedback doorgevoerd. Een heel concreet voorbeeld is de vertaling van klantfeedback (behoefte) naar product aanpassing is ‘port forwarding’. Dit maakt het mogelijk dat je op afstand toegang krijgt tot je IP-camera of harde schijf. Verder hebben we het mogelijk gemaakt om ’s nachts onbeperkt te kunnen internetten. Ook voor de commerciële lancering zullen we weer een aantal netwerkoptimalisaties doorvoeren.

Geef een reactie