app-verbod fiets
23 januari 2017 door in Algemeen.

75% van de Nederlanders wil een app-verbod voor fietsers. Dat blijkt uit een onderzoek van Smartagent Marketresponse in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Toenemend gebruik van de smartphone zorgt ervoor dat meer mensen de toestellen op de fiets gebruiken. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties zoals slingerde fietsen en bijna botsingen tot erger. Driekwart van de Nederlanders is voor een verbod op het bedienen van een smartphone op de fiets.

App-verbod voor fietsers?

Toenemend gebruik van de smartphone maakt aangepaste regelgeving noodzakelijk. De telefoon is niet alleen handig bij navigeren, ze leiden ook af. Vorig jaar nog bleek uit een onderzoek dat 60% van de jongeren appt tijdens het fietsen. Afleiding die in het verkeer nog wel eens tot gevaarlijke situaties leidt. Appende fietsers kunnen nogal slingeren en het gebruik van de telefoon veroorzaakt soms bijna een botsing of erger. Een reden voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu om een onderzoek te doen. Smartagent Marketresponse (SAMR) heeft voor het ministerie onderzocht hoe Nederlanders aankijken tegen het smartphone gebruik op de fiets.

Uit het onderzoek van SAMR blijkt dat circa driekwart van de Nederlands een verbod ziet zitten op actief bedienen van een smartphone tijdens het fietsen. Het is een urgent probleem vindt de meerderheid. Veel Nederlanders zien vaak gevaarlijke situaties als gevolg van het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets.

In de afgelopen jaren startte het ministerie al verschillende campagnes om social media gebruik op de fiets te ontmoedigen. Samen met partners zoals Veilig Verkeer Nederland, ANWB en TeamAlert zijn verschillende campagnes en lessen ingezet. Het ministerie onderzoekt daarnaast ook technische oplossingen. In 2016 kondigde minister Schultz van Haegen aan, dat zij een app-verbod op de fiets voorbereidt.

SAMR onderzoek Social Media op de fiets

Het onderzoek van SAMR geeft inzicht in de acceptatie en risicoperceptie van de verschillende manieren van telefoon gebruik op de fiets. De onderzoekers vroegen de of en hoe zij zelf hun telefoon gebruikte en of zij een verbod wensen op social media gebruik tijdens fietsen. De onderzoekers vroegen daarbij wat de respondenten willen verbieden.

Uit het onderzoek blijkt dat zeven van de de tien Nederlanders aangeeft dat zij het Social Media gebruik op de fiets als een urgent probleem ervaart. 71% meldt dat zij regelmatig gevaarlijke situaties zien als gevolg van het gebruik van smartphones op de fiets. Er is geen merkbaar verschil tussen automobilisten of fietsers aan wie deze vraag werd gesteld.

Uit het onderzoek komt wel een merkbaar verschil naar voren tussen ouderen en jongeren. Slechts tweederde van de jongeren (jonger dan 35 jaar) ziet gevaar in het actief zijn met je telefoon op de fiets. Terwijl circa 92% van de ouderen hierin gevaar ziet. Van de 55 plussers vindt 90% het gebruik van een smartphone op de fiets onacceptabel. Zij zijn ook voorstander van een verbod. Van de jongeren geeft slechts tweederde aan dat smartphone gebruik op de fiets onacceptabel is.

Geef een reactie