GSMA MCI Index
20 juli 2016 door in Algemeen en Tele2.

De Global System Mobile Association (GSMA) heeft een nieuwe online tool ontworpen om de inspanningen van de mobiele industrie te monitoren. Het geeft inzicht in de internationale gemeenschap en GSMA wil hiermee bijdragen aan de ambitie voor universele toegang tot het internet.

Na Australië bevindt het Nederlandse netwerk zich op de tweede plaats in de Mobile Connectivity Index.

Nederland voorloper in mobiel internet

De GSMA index ziet Nederland als leader in de mobiele connectiviteit. Nederland scoort met 84,4% connectiviteit uitstekend. De Nederlandse providers hebben afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in de Nederlandse Connectiviteit. Zo investeert Tele2 fors in zijn 4G-netwerk. Het netwerk heeft zelfs al bijna landelijke dekking. Ook KPN zien we investeren in zijn LoRa-netwerk.

Wat doet de GSMA

GSMA is een internationaal samenwerkingsverband. Het verbindt mobiele providers, producenten van mobiele elektronica hardware, ontwikkelaars software en internetbedrijven. De associatie neemt vertegenwoordigt de belangen van zowel consument als de mobiele sector.

GSMA Mobile Connectivity Index

De MCI ondersteunt inspanningen industrie om toegang te leveren aan de Internet. De tool meet het vermogen van providers in meer dan 130 landen. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel burgers in de wereld nog offline zijn. De GSMA MCI meet de vier belangrijke ‘enablers’ voor het mobiele internet: betaalbaarheid van mobiel internet, infrastructuur, in houd en de bereidheid van de consument.

Al meer dan 3 miljard mensen over de hele wereld toegang hebben tot het internet via mobiele, maar dit laat nog meer dan 4 miljard mensen offline en uitgesloten van de krachtige mogelijkheden voor sociale en economische ontwikkeling, dat het mobiele internet mogelijk maakt,” zegt Mats Granryd, directeur-generaal van GSMA.

Hij benadruk het belang van mobiele internet in ontwikkelingslanden. Juist in die landen is het mobiele netwerk de primaire ‘enabler’ van verbinding. In de ontwikkelingslanden zijn de kosten voor vaste netwerken relatief hoog waardoor de internet penetratie laag is.

Mobiel internet in de wereld

Volgens de GSMA index hadden ongeveer 3,2 miljard mensen aan het einde van 2015 toegang tot mobiel internet, ongeveer 44% van de wereldbevolking. Een derde verkreeg toegang tot internet via 2G-netwerken en twee derde met behulp van mobiele breedband 3G en 4G. Het betekent ook dat circa 56% van de wereld bevolking geen toegang tot internet heeft.

Er zijn dan ook nog vele verbindingen te maken in de wereld. Hier vind je de tool.

Geef een reactie