Wereldwijde verbindingen abonnementen
19 juni 2017 door in Algemeen en Uitgelicht.

Wereldwijd is het aantal abonnementen op dit moment circa 7,6 miljard. In veel delen van de wereld zijn er zelfs meer abonnementen dan inwoners. Het aandeel LTE / breedband sim only abonnementen stijgt en de ontwikkeling voor 5G loopt voorspoedig. In 2022 verwacht men 500 miljoen 5G abonnementen.

In de laatste jaren heeft de industrie belangrijke stappen ondernomen en gigantische vooruitgang geboekt in de snelle LTE netwerken. Ericsson onderzoekt regelmatig de stand van zaken en in het laatste rapport uit juni 2017 van de onderneming staan enkele interessante bevindingen. Het onderzoek geeft enkele zeer interessante cijfers. Hier treft je het volledige Mobility rapport van Ericsson.

Groei wereldwijde mobiele abonnementen

Het aantal mobiele abonnementen in de wereld is afgelopen kwartaal met ongeveer 4 procent gegroeid Jaar-op-jaar. In totaal zijn er eind maart 2017 circa 7,6 miljard mobiele verbindingen in de wereld. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de netto toevoegingen het meest in India. Daar werden afgelopen jaar 43 miljoen nieuwe mobiele abonnementen afgesloten, gevolgd door China met 24 miljoen en met Indonesië 10 miljoen. Ook in Pakistan (5 miljoen) en Nigeria (3 miljoen) was de groei sterk. In India is de groei vooral te wijten aan een aantrekkelijke LTE “Welkomst aanbod” door een operator. Men krijgt daar gratis bellen en data.

Nieuwe sim only abonnementen wereldwijd

Voortgang en belang 5G

De industrie heeft afgelopen tijd enkele belangrijke beslissingen genomen voor de toekomstige groei van de netwerken. Een van de belangrijke beslissingen is de goedkeuring van de Non-Standalone 5G New Radio (NR). Die goedkeuring markeert een mijlpaal omdat hiermee vroege 5G implementaties mogelijk zijn gemaakt. Een belangrijke beslissing dus aangezien men tegen 2022 verwacht dat er meer dan een half miljard 5G verbindingen zullen zijn.

Aandeel LTE / breedband sim only abonnementen groeit

Het aantal mobiele abonnementen groeide met 25 % jaar-op-jaar. In het eerste kwartaal van 2017 werden circa 240 miljoen nieuwe sim only abonnementen afgesloten. Het totale aantal mobiele telefoons met een breedband abonnement ligt nu ongeveer op 4,6 miljard. Het aantal LTE abonnementen blijft zeer sterk groeien, dit kwartaal met 250 miljoen en in totaal zijn er circa 2,1 miljard LTE abonnementen. In Nederland is deze trend al verder gevorderd. Tele2, één van de grote vier providers in Nederland, biedt alleen nog maar 4G sim only abonnementen aan. De provider wil al haar klanten overzetten naar het eigen 4G netwerk en daarmee onafhankelijk(er) worden van het backup netwerk van T-Mobile.

De meeste 3G / 4G abonnementen in de wereld hebben toegang tot GSM / EDGE als een terugval. Het aantal GSM / EDGE abonnementen daalden afgelopen kwartaal met 110 miljoen. Ericsson ziet dat abonnementen gecombineerd met een smartphones de basis telefoon abonnementen overtreffen. Van alle abonnementen zijn 55 % nu voor smartphones en in het eerste kwartaal van 2017 was 80% van de verkochte mobiele telefoons een smartphone.

Duidelijke verzadiging in Europa

Het is niet voor niets dat in Nederland onze providers stuk voor stuk klagen over concurrentie tijdens de presentaties van de jaarcijfers. Zoals je kunt zien in het onderstaande overzicht is de nieuwe aanwas in Europa nihil. De markten zijn verzadigd en voor een stijging in abonnees zal een provider moeten snoepen van de klantenaantallen bij de concurrentie. Sterker nog kijkend naar het aantal stille prepaid klanten die door providers zo nu en dan geschoond worden, lijkt een daling misschien wel passender.

De providers in Europa hebben echter niets te klagen gehad afgelopen jaren. Kijk maar eens naar de penetratiegraad van abonnementen in Centraal en West Europa. In Europa is de penetratiegraad maar liefst 143%. Er zijn in Europa dus meer sim only abonnementen dan inwoners! Het betekent dat 10 Nederlanders gemiddeld genomen 14 abonnementen afsluiten, niet gek voor het aantal Vodafone sim only abonnementen en KPN abonnementen zou je denken. Europa is daarin niet de enige, maar heeft wel verreweg de hoogste penetratiegraad. Zoals je kunt verwachten is de graad lager in Afrika, India en China. Al stijgen China en India in een rap tempo.

Mobiele abonnement penetratie Q1 2017

Mobiele abonnementen wereldwijd Q1 2017

Wat verwacht Ericsson voor de toekomst

Het Mobility rapport geeft enkele verwachtingen voor de toekomst. Zo meent het Scandinavische technologie bedrijf dat er in 2022 circa 9 miljard sim only abonnementen zijn. Al die abonnees verbruiken gemiddeld niet 2,1 GB zoals in 2016, maar 12 GB aan data per maand. Ook deze trend zien we direct terug in Nederland. Denk aan de twee nieuwe Unlimited Tele2 en T-Mobile sim only abonnementen. Het aantal breedband verbindingen stijgt natuurlijk met het dataverbruik mee, van de huidige 2,1 miljard naar 5 miljard in 2022.

Geef een reactie