VodafoneZiggo logo cijfers 2017
3 november 2017 door in Vodafone en Ziggo.

De voorlopige cijfers van de joint venture VodafoneZiggo laten zien dat de onderneming vooral in de mobiele markt onder druk staat. De inkomsten uit de vaste tak zijn stabiel. De provider heeft vooral last van negatieve gevolgen na de nieuwe Wft en EU roaming regels. De totale omzet daalt ruim 5% en de winst zelfs met 20%.

VodafoneZiggo heeft de voorlopige resultaten bekend gemaakt over het derde kwartaal van 2017. De onderneming ziet zowel de omzet als winst flink dalen. De resultaten uit de vaste tak zijn stabiel. De onderneming staat vooral in de mobiele markt onder druk. De resultaten hebben vooral te lijden onder nieuwe regels zoals de Wft en EU roaming. Beide trends zijn mede verantwoordelijk voor een forse daling in de mobiele omzet van 29 miljoen euro. Ondanks de negatieve cijfers heeft CEO Jeroen Hoencamp vertrouwen in een goed resultaat over 2017. Hij geeft daarbij aan, dat het samen gaan van beide bedrijven op schema ligt.

VodafoneZiggo cijfers derde kwartaal 2017

VodafoneZiggo laat negatieve cijfers zien over het derde kwartaal in 2017. De totale omzet daalt naar 999 miljoen euro en daalt 5,2% jaar op jaar. De omzet uit de vaste diensten (Ziggo) blijft stabiel terwijl de inkomsten uit de mobiele tak (Vodafone) onder druk staan. De totale winst daalt zelfs 20% jaar op jaar naar 84 miljoen euro. De omzet vanuit mobiele diensten daalde met 29 miljoen ten opzichte van vorig kwartaal. Vodafone noemt gemiste omzet vanwege nieuwe regelgeving als voornaamste oorzaak van die daling. Het aantal vaste abonnees is licht gedaald en nette neemt het aantal mobiele klanten met 1.000 af. Een gemiddelde VodafoneZiggo klant voor de vaste dienstverlening betaalt 47 euro per maand.

Mobiele telefonie over het derde kwartaal 2017

De negatieve kwartaal cijfers zijn grotendeels het gevolg van de mobiele tak van de joint venture. De omzet uit de mobiele markt staat voor VodafoneZiggo om verschillende redenen onder druk. Enerzijds bieden concurrenten zoals Tele2 en T-Mobile aantrekkelijke Unlimited abonnementen voor een aantrekkelijke bedrag. Aan de andere kant lijdt de onderneming ook nog eens onder de nieuwe regelgeving. De EU regels voor roaming ziet de onderneming terug in een flinke terug val in roaming opbrengsten. In het afgelopen kwartaal bracht roaming de onderneming 12 miljoen minder op dan een jaar geleden. De nieuwe regels in verband met de Wft zorgen ook voor minder omzet.

VodafoneZiggo ziet 35.000 nieuwe postpaid abonnees, maar netto neemt het totale mobiele klantenbestand met 1.000 abonnees af. De provider moest namelijk een flink aantal Ziggo klanten met twee simkaarten afschrijven. Er zijn nu meer dan 3,92 miljoen klanten met een mobiel of sim only abonnement. De mobiele klanten gebruikten afgelopen kwartaal duidelijk meer data. Er werd gemiddeld 82% meer data verbruikt dan vorig jaar, 2,2 GB per maand. VodafoneZiggo verdient gemiddeld 24 euro aan een mobiele abonnee per maand. De verdiensten liggen precies tussen T-Mobile en KPN in met respectievelijk 23 euro en 25 euro per mobiele abonnee.

CEO Jeroen Hoencamp geeft aan dat zijn onderneming stabiele prestaties laat zien in de vaste tak. Hij meldt dat zijn onderneming in de mobiele telefonie onder druk staat door concurrentie en nadelige gevolgen door nieuwe regelgeving. Hij meent dat de vooruitzichten omtrent het volledige jaar 2017 positief zijn.

Geef een reactie