Mobiel netwerk Koning Willem-Alexandertunnel
6 december 2016 door in Vodafone.

Afgelopen vrijdag heeft Vodafone het mobiel netwerk aangezet in de Maastrichtse Koning Willem-Alexandertunnel. Reizigers door de tunnel behouden hun 2G, 3G én 4G bereik. 

De eerste dubbeldeks tunnel in Europa heeft vanaf dit weekend 4G dekking. Vodafone heeft afgelopen vrijdag het mobiel netwerk aangezet in de bijna 2 kilometer lange tunnel in Maastricht. Dankzij een groot aantal antenne opstelpunten een bijzondere coaxkabel heeft de Koning Willem-Alexandertunnel een uitstekend netwerk bereik.

Tunnels en netwerk

Bij de bouw van een tunnel wordt niet altijd evenveel rekening gehouden met het telefoonnetwerk. Soms is het zelfs zo erg, dat reizigers in tunnels helemaal geen netwerk meer hebben. Met potentieel levensgevaarlijke situaties tot gevolg. Bij de bouw van de Maastrichtse Koning Willem-Alexandertunnel hebben de bouwers en providers voor een dekkend netwerk gezorgd.

De tunnel wordt in op 15 in gebruik genomen. Dankzij 24 antennes en 3,3 kilometer coaxbekabeling is er in de volledige tunnel 2G, 3G en natuurlijk 4G dekking.

Mobiel netwerk in de Koning Willem-Alexandertunnel

Voor het mobiele netwerk in de tunnel hebben Rijkswaterstaat, de bouwer Avenue2 en telecomproviders Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2 weken lang gewerkt man en macht om het netwerk in de tunnel tijdig af te krijgen.

Vanwege beperkte ruimte in de buizen van de tunnel koos men voor een ‘signaal lekkende’ coaxbekabeling. Door gaatjes in de coaxkabel te maken, fungeert de kabel als een soort antenne. De kabel kan radiosignalen zenden en ontvangen door deze gaatjes. Op verschillende plekken zijn daarnaast versterkers (Remote Radio Units) geplaatst. De Units versterken de radiosignalen actief.

Eben Albertyn, CTO Vodafone Nederland, meent dat dekking in de tunnels van levens groot belang is. In het persbericht van Vodafone zegt hij hierover het volgende: “Wij willen onze klanten in hun dagelijks leven een goede klant- en netwerkervaring bieden, ook in tunnels, waar adequate mobiele dekking in noodsituaties van levensbelang kan zijn. Snelle en ongestoorde communicatie is dan essentieel. We vonden het daarom belangrijk om nog vóor de ingebruikname van de tunnel de vier afzonderlijke tunnelbuizen van 2G-, 3G- en 4G-dekking te voorzien. Een netwerk dat we hebben aangelegd namens alle providers. Het was een complex project, maar ik ben erg trots dat we deze oplossing als eerste provider in gebruik kunnen nemen”.

Geef een reactie