14 juli 2015 door in Algemeen en Uitgelicht.

Steeds meer Nederlanders schakelen de toegang tot mobiel internet uit wanneer zij op vakantie zijn. Dat concludeert onderzoeksbureau Telecompaper na een ondervraging van het consumentenpanel. 37 procent van alle smartphonegebruikers doet dit inmiddels. Daarentegen is 13 procent van de ondervraagden niet heel voorzichtig met dataroaming in het buitenland.

De ondervraging vond plaats in het tweede kwartaal van 2015.

Steeds meer mensen nemen voorzorgsmaatregelen

Als je de cijfers van voorgaande jaren bekijkt, zie je dat een toenemend aantal mensen hun mobiel internet uitschakelt wanneer zij op vakantie gaan. In 2011 lag het percentage van personen dat soortgelijke voorzorgsmaatregelen neemt op 21 procent. Het jaar daarop, 2012, steeg dat naar 28 procent. In 2014 lag het aantal op 29 procent en nu  dus op 37 procent.

Dit is natuurlijk ook te wijten aan het feit dat steeds meer mensen smartphones hebben. Als je er geen hebt, kun je natuurlijk ook geen mobiel internet uitschakelen. Maar het laat ook zeker angst voor hoge rekeningen zien. Eigenlijk is dit best een tegenstrijdige verschijning, want diezelfde rekeningen worden steeds lager. Zo betaalde je tien jaar terug veel meer voor dataroaming:  in de voorgaande jaren zijn kosten voor maximum retail roaming zijn verplicht verlaagd.

Wi-Fi hotspots op vakantie

Daarnaast schakelen mensen op vakantie ook hun mobiel internet uit om vervolgens verbinding te maken met de dichtstbijzijnde WiFi-hotspot. Deze groep mensen is ook gegroeid sinds 2011. Waar dat percentage in 2011 op 16 procent lag, ligt deze nu op 35 procent. Daarnaast geeft 23 procent van de consumenten geeft aan dat zij hun telefoon wel gebruiken, maar bewust minder dan thuis. 14 procent van de consumenten sluit een speciale buitenlandbundel af.

Dan heb je nog de groep mensen die helemaal geen voorzorgsmaatregelen neemt. Zij tonen de opvallendste stijging. In 2011 lag dit percentage op twee procent, nu ligt deze op 13 procent. In de laatste jaren bleef dit percentage schommelen op 5 procent.

Goedkoper internetten in het buitenland

Vanaf 2017 gaat mobiel internetten door heel Europa goedkoper worden. Het Europees Parlement heeft namelijk eindelijk een wetsvoorstel aangenomen die het providers vanaf 2017 voortaan verbiedt om hun consumenten extra kosten te berekenen voor bellen, sms’en en internetten in alle EU-lidstaten.

Voor hoe de plannen nu op tafel liggen: vanaf april 2016 worden roamingkosten verlaagd. Je betaalt dan 5 cent per minuut om te bellen en 5 cent per verstookte MB. Vervolgens worden roamingkosten in 2017 helemaal afgeschaft. Zo betaal je geen extra geld om te bellen, sms’en en internetten in de 28 EU-lidstaten.

Bron: Telecompaper

Geef een reactie

Reacties zijn gesloten.