2G en 3G spectrum gebruik voor 4G
26 september 2017 door in Algemeen en T-Mobile.

De grote Nederlandse providers gebruiken tegenwoordig steeds meer 3G spectrum voor het 4G netwerk. Een logische trend als je bedenkt dat het data verbruik jaarlijks met flinke stappen stijgt.

In Nederland zijn vier providers met een eigen netwerk. Van het viertal heeft Tele2 alleen een eigen 4G netwerk. T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo hebben naast het 4G netwerk ook een uitgebreid 2G en 3G netwerk. Het drietal gebruik steeds meer van de 2G en 3G bandbreedte voor 4G. De actie sim only provider T-Mobile loopt hierin voor. Het netwerk werd recent ook nog als beste beoordeeld van alle Nederlandse netwerken. Telecompaper heeft de providers naar de status gevraagd en stuk voor stuk bevestigen zij het gebruik van 3G spectrum om de capaciteit van de 4G netwerken te verhogen.

3G spectrum hergebruikt

De trend heeft zich al enige tijd gevormd, want vorig jaar kondigde Vodafone al aan een proef te starten waarbij de sim only provider in de zomer van dit jaar het ongebruikt 3G spectrum zou inzetten voor het eigen 4G netwerk. In dezelfde periode is KPN begonnen met soortgelijke proeven.

T-Mobile is de beide sim only providers al iets voor. De provider met Duitse roots gebruikt in het hele land al 3G spectrum voor het 4G netwerk. T-Mobile woordvoerder Femina Dolfsma laat aan Telecompaper weten, dat de provider al 50% van het 3G spectrum ( met name de 2100 MHz frequentie ) voor 4G gebruikt. Dolfsma vertelt dat de behoefte naar meer capaciteit voor het mobiel internet stijgt. Daarnaast vraagt andere dienstverlening zoals het Internet der dingen ook om meer datacapaciteit.

T-Mobile loopt merkbaar voor in 3G voor 4G

Afgelopen maand werd het 4G netwerk al door onderzoeksbureau OpalSignal uitgeroepen tot beste 4G netwerk van Nederland. Het netwerk was het best bereikbaar en wist ook de snelste datasnelheid te geven. Niet vreemd, want T-Mobile biedt nu carrier aggregatie over drie frequentiebanden. De techniek bundelt verschillende frequentie blokken zodat de datasnelheid nog sneller is. Carrier aggregatie wordt ook gebruikt voor 4,5G.

Minder 2G capaciteit

Zowel T-Mobile als KPN laten Telecompaper weten, dat de capaciteit voor het Nederlandse 2G netwerk sinds het verschijnen van 4G flink is teruggeschroefd. Niet alleen T-Mobile gebruikt delen van het 2 en 3G netwerk voor meer dataverkeer. KPN gebruikte vroeger de 1800 MHz frequentieband voor 2G. Tegenwoordig wordt de volledige 20 MHz in deze band voor 4G gebruikt.

De woordvoerder van KPN, Stijn Wesselink, zegt hierover het volgende “We bereiden op dit moment onze sites voor op 2100 MHz voor 4G. Het moment en de snelheid is echter afhankelijk van capaciteitsbehoefte op zowel 3G als 4G. We zetten behalve het 2G-spectrum ook ons 2600 MHz-spectrum in voor 4G.

Het netwerk van Vodafone is ook heringericht. De provider geeft aan dat het 3G spectrum op sommige plekken wordt vrijgemaakt voor 4G. De woordvoerder van de provider, Richard Mes zegt dat VodafoneZiggo natuurlijk genoeg 3G capaciteit blijft aanbieden.

De eerste plekken waar dit spectrum wordt ingezet, zijn reeds live. In de komende tijd zal dit steeds vaker gaan plaats vinden. We blijven er wel voor zorgen dat we voldoende capaciteit hebben om aan de vraag van onze klanten te blijven voldoen.

Geef een reactie