Overname Reggefiber
20 mei 2016 door in KPN en Vodafone.

De overname van Reggefiber door KPN beperkt marktwerking niet volgens de Rotterdamse Rechtbank. De Rechtbank van Rotterdam stelde KPN daarmee in het gelijk. Begin 2015 tekende Vodafone aan beroep tegen de vergunning van het ACM aangaande de overname van Reggefiber. In dit beroep stelde Vodafone dat de overname concurrentie belemmert aangezien KPN met deze overname het volledige koper- en glasvezelnetwerk in Nederland in zijn handen krijgt.

Overname Reggefiber

In 2014 verkreeg KPN al 60% van de Reggefiber aandelen in handen. De consumentenmarkt waakhond ACM keurde deze transactie goed. Een kleine maand later wil KPN ook het resterende aandeel van 40% overnemen. Ook hiervoor krijgt de provider toestemming van de waakhond. Het ACM concludeerde, na een onderzoek, dat de overname van Reggefiber geen significante beperking veroorzaakt in de mededinging. Vooral omdat de regulering van het glasvezelnetwerk plaats vind dankzij de Telecommunicatiewet. Die wet verplicht KPN toegang te verlenen aan andere partijen tot het netwerk.

Redenen voor het beroep van Vodafone

Vorig jaar wist Tweakers al te vermelden dat Vodafone waarschijnlijk vreest voor zijn onderhandelingspositie tegenover Reggefiber. In het ergste geval kan het bedrijf de toegang tot het netwerk geweigerd worden. Een ander aspect dat meespeelt volgens Tweakers is dat KPN weinig belang heeft in de uitrol van het glasvezelnetwerk. KPN heeft zelfs plannen om over te stappen op een voordeliger netwerk, het gpon-netwerk. In tegenstelling tot de traditionele glasvezelnetwerken delen klanten bij een gpon-netwerk hun kabel met anderen. De maximale snelheid is daarmee flink lager en gebruikers kunnen zelfs last krijgen van een vol netwerk.

Ondanks de bezwaren van Vodafone is de Rechtbank Rotterdam het met de analyse van het ACM eens en houdt de vergunning voor de overname in stand. Binnen zes weken kan Vodafone nog een hoger beroep aanteken tegen de beslissing van de Rechtbank. Het is onduidelijk of Vodafone beroep aan zal tekenen. Door de geplande Joint-Venture met Ziggo zal het bedrijf minder last ondervinden van de overname Reggefiber.

Geef een reactie