2 november 2016 door in KPN.

KPN heeft aangekondigd te beginnen met de uitrol van VoLTE. Met deze techniek wordt het bellen via 4G ondersteund. Nog niet elke smartphone is geschikt voor deze manier van bellen, maar steeds meer fabrikanten brengen smartphones op de markt die deze nieuwe techniek wel ondersteunen. Vanaf 31 oktober kunnen bezitters van een Samsung Galaxy S6 of S6 edge al standaard gebruik maken van deze techniek.

Geschikte toestellen

Op dit moment heeft KPN enkel succesvolle tests uitgevoerd met modellen van Samsung. Op dit moment kunnen enkel bezitters van een Samsung Galaxy S6 of Galaxy S6 edge gebruik maken van spraak via 4G, maar inmiddels zijn er ook eerdere modellen van Samsung al geschikt voor het bellen via 4G. Deze modellen worden langzaam geactiveerd voor VoLTE. Ook andere fabrikanten, naast Samsung, zullen in de komende periode getest worden en vrijgegeven worden. Op de website van KPN wordt een actuele lijst bijgehouden.

Voordelen

Wie via 4G gaat bellen zal merken dat de gesprekskwaliteit er een stuk op vooruit gaat. Daarnaast wordt de verbinding ook een stuk eerder tot stand gebracht en scheelt het 1 a 2 seconden ten opzichte van de reguliere manier van bellen. Met 4G hoeft er ook niet meer geschakeld te worden tussen verschillende netwerken of snelheden zoals dit wel het geval was met 2G of 3G. Hierdoor blijft het gesprek altijd van goede kwaliteit. Begin volgend jaar wil KPN ook bellen via WiFi gaan ondersteunen om zo de dekking binnenshuis te optimaliseren.

Je hoeft niets te doen

Als jij ook gebruik wenst te maken van deze nieuwste beltechniek hoef je niets te doen. KPN wil alle klanten per SMS informeren over deze overgang zodra hun toestel geschikt is. Ook hoef je niet bang te zijn dat het bellen via 4G data kost, want deze gesprekken worden gewoon van de belminuten afgetrokken. Aan het bestaande abonnement zal dus verder niets wijzigen.

Andere providers

Dat KPN altijd al een voorloper is geweest met de nieuwste technieken is inmiddels wel duidelijk. Deze provider was ook als eerste klaar met een landelijk dekkend 4G-netwerk. Andere providers zijn druk bezig met VoLTE. Zo is Vodafone in augustus gestart met een proef voor deze nieuwe manier van bellen en biedt Tele2 het sinds maart al aan. T-Mobile heeft aangegeven het ook te willen introduceren, echter is het nog onbekend wanneer zij klaar zijn voor deze techniek.

Geef een reactie