22 februari 2016 door in Algemeen en KPN.

Tijdens het Mobile World Congress, deze week in Barcelona, zullen er grote deals ontstaan als het gaat om het ‘Internet of Things’ (IoT). Deals die een blauwdruk gaan vormen voor de bedrijven die miljarden stukken hardware met elkaar gaan verbinden de komende jaren. De IoT-markt moet nog wel vechten om zich een ​​pad te banen naar een toekomst van ‘volledige’ connectie.

Wat is ‘The Internet of Things’

Het Internet der Dingen betekent eigenlijk een situatie waarbij ook apparaten gebruik maken van het internet. Door kleine zenders zullen zij informatie gaan verzenden en ontvangen. Een actueel voorbeeld hiervan is Domotica, huisautomatisering. IoT werkt naar alle waarschijnlijkheid met Long Range Low Power netwerken en deze LoRa-netwerken worden nu wereldwijd uitgezet. LoRa technologie stelt apparaten in staat een kleine hoeveelheid informatie uit te wisselen bij een ultralaag stroomverbruik.

Wat zijn de uitdagingen van het Internet der Dingen?

Ten eerste zullen er antwoorden gevonden moeten worden voor de privacy van mensen. Want niemand wil dat een dief met zijn mobieltje jouw huis kan leegroven. Slimme apparaten zullen met elkaar moeten communiceren. Nu doen ze dat alleen onderling. Een koelkast van Siemens communiceert nu echt nog niet een tablet van Samsung.

Hoe ziet het Internet der Dingen er nu uit?

Naast Domotica is er voor bedrijven veel mogelijk met the Internet of Things. Steden als Los Angeles en San Antonio implementeren aangesloten straatverlichting. Bedrijven als Harley-Davidson hebben fabrieksapparatuur verbonden zodat ze down-time kunnen verminderen.

Er zijn voorspellingen dat de markt voor IoT diensten het komende jaar de 101 miljard Dollar zal overschrijven. Dat is bijna 30% meer dan dat bedrijven vorig jaar uitgaven; 78 miljard Dollar. In 2020 is de markt naar schatting 257 miljard Dollar waard.

Wat betekent het IoT voor ons in Nederland?

In ons land is KPN al druk doende met haar netwerk specifiek voor IoT toepassingen. Steeds meer fabrikanten zien de mogelijkheden van IoT en zullen zich op deze enorme markt begeven.

IoT zal ons toekomstig leven een stuk eenvoudiger maken. Ouderen wonen langer thuis dankzij Domotica en fabrieken kunnen enorme besparingen behalen.

Gaan de overige Nederlandse providers zich ook op deze markt begeven? Misschien koop ik in 2023 wel een Sim Only abonnement voor de toegangspoort van mijn ‘villa’.

Geef een reactie