OV Chipkaart smartphone Translink KPN Vodafone
22 juli 2017 door in KPN en Vodafone.

Je zou je portemonnee nooit meer nodig hebben was het idee. Na twee maanden blijkt echter dat inchecken bij de NS via je smartphone helemaal nog niet werkt. Nog geen 5.000 mensen hebben contactloos gereisd en KPN klanten zijn zelfs afgesloten. Vodafone klanten ondervinden minder problemen.

De baas van Translink noemt het inchecken met de smartphone zelfs “waardeloos” en “dik balen.” Translink is de onderneming achter de OV Chipkaart. Via het systemen van de onderneming is het met een smartphone mogelijk om in te checken bij de NS. Helaas blijkt het systeem zelfs twee maanden na de lancering niet fatsoenlijk te werken en kunnen mensen zich niet aanmelden. Het systeem maakt het voor KPN en Vodafone klanten mogelijk om met hun smartphone te reizen via het openbaar vervoer (OV). Je haalt de smartphone langs een OV paal om zo in te loggen. Er zijn echter veel problemen om mensen te registreren voor het contactloos inloggen.

Met je smartphone inchecken bij OV geen succes

Uit gegevens van het AD blijkt dat er nog maar 4702 mensen echt een reis hebben gemaakt en betaald met hun smartphone. Een schrijntje van het potentieel aan mensen die via de smartphone kunnen reizen. KPN heeft namelijk 3,7 miljoen gebruikers en Vodafone zelfs 4,9 miljoen klanten. Niet vreemd dat de directeur van Translink, Arco Groothedde, de introductie van deze nieuwe betaalwijze ‘dik balen’ noemt. Hij zegt hierover “De eerste dagen zijn gewoon waardeloos geweest, ik kan het niet anders zeggen.

Chaos OV Chipkaart

Al na een paar dagen waren er verschillende problemen te melden. Want de klanten via het KPN netwerk konden zich al niet meer aanmelden bij het systeem van Translink. Het ging daar namelijk bij de aanmeldprocedure mis en daarop besloot het bedrijf om de aanmelding stop te zetten. Klanten van KPN, Simyo en Telfort konden zich dus niet meer aanmelden om met hun smartphone te reizen met het OV. Nu wordt er geprobeerd om KPN klanten weer mondjesmaat op het systeem van de OV Chipkaart aan te sluiten. Waarschijnlijk wordt de app van Translink na de zomer weer beschikbaar voor KPN klanten.

Vodafone contactloos reizen met de OV

Vodafone klanten ondervinden minder problemen voordat ze kunnen reizen via de OV Chipkaart. Zij kunnen zich aanmelden via de Vodafone Wallet en dat blijkt beter te werken. Toch lukt ook 3 tot wel 10 % van de Vodafone gebruikers niet om met de OV chipkaart via de smartphone te reizen.

Het is niet duidelijk wanneer de problemen omtrent het OV reizen via de smartphone worden opgelost. Je zult je OV pasje dus nog even nodig hebben.

Geef een reactie