5 augustus 2015 door in Algemeen en Uitgelicht.

Apple zou een eigen virtuele provider willen starten. En daarvoor zou de telecomgigant al praktijktesten uitvoeren en overleggen met een aantal providers. Maar Apple ontkent de geruchten glashard: “Er zijn geen plannen voor een eigen virtuele provider. Ook discussies zijn niet aan de orde geweest.”

Afgelopen maandag publiceerde BusinessInsider het gerucht op basis van anonieme bronnen. Het zou gaan om een publiek geheim binnen de telecomwereld. Apple zou al bezig zijn met praktijktesten in Amerika en in overleg zijn met grote Europese providers.

Apple als provider

Met Apple als provider zou het betekenen dat je niet meer maandelijks een bedrag betaalt aan je provider. Je zou Apple gewoon meteen betalen voor je verbruikte data, belminuten en sms’jes.

In ieder geval ontkent Apple de geruchten glashard. Een woordvoerder zei tegen The Wall Street Journal en CBNC dat er geen discussies of plannen zijn voor een eigen virtuele provider. Het gebeurt niet vaak dat Apple reageert op geruchten die circuleren in de media.

Mochten de plannen wél doorgaan, dan zal Apple de dienst niet volgend jaar al aanbieden. Volgens experts en andere telecombronnen duurt het wel zo’n vijf jaar om zoiets van de grond te brengen. Funfact: in 2006 vroeg Apple al patent aan voor een MVNO. Dit octrooi is inmiddels verlengd.

Apple Sim

Met een eigen provider zou Apple mooi het moment kunnen aangrijpen om de Apple Sim eens goed van de grond te laten komen. Met Apple Sim kun je switchen tussen meerdere mobiele netwerken, zodat je altijd voorzien bent van het snelste internet. Dat doe je door korte overeenkomsten af te sluiten. Deze functionaliteit werd eind 2014 samen met de nieuwe iPads geintroduceerd. Dat ging redelijk stilletjes.

Als Apple echt een virtuele provider opstart en de Apple Sim meelevert of zelfs inbouwt bij de toekomstige iPhone, dan ben je voor de aanschaf van een iPhone niet meer afhankelijk van een abonnement bij een bepaalde provider.

Virtuele provider

Een virtuele provider, ook wel een Mobile Virtual Network Operator (MVNO),  is een aanbieder van mobiele telefonie die gebruik maakt van een ander netwerk. De virtuele provider biedt je de mobiele telefonie aan van een andere operator, maar doet dat onder eigen merknaam.

Geef een reactie