EU akkoord Vodafone Ziggo
4 augustus 2016 door in Vodafone en Ziggo.

De EU maakt de weg vrij voor de fusie tussen Vodafone Nederland en Ziggo. Woensdag 3 augustus 2016 sprak de Europese Commissie zich positief uit over de voorgenomen joint venture van de beide maatschappijen.

De joint venture maakt een nieuwe Telecomreus in Nederland. De commissie is alleen akkoord als Vodafone een deel van zijn activiteiten afstoot, zijn vaste telefoon activiteiten.

Vodafone en Ziggo

Vodafone biedt voornamelijk mobiele communicatie service en voor zijn vaste telefonie maakt het bedrijf gebruik van het netwerk van concurrent KPN. Liberty Global biedt in Nederland onder de naam Ziggo voornamelijk vaste communicatie diensten aan. Het bedrijf bezit een kabelnetwerk door het hele land. Door het bundelen van de krachten zullen beide partijen in de toekomst zowel vaste telefonie als mobiele telefonie aanbieden vanuit hun eigen netwerk. Voor mobiele telefonie maakte Ziggo namelijk gebruik van andere netwerken. Het is wat men noemt een mobile virtual network operator.

Beslissing Europese Commissie

In eerste instantie wilde de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) zelf de gevolgen van fusie onderzoeken. Brussel wees het verzoek van de ACM af. De EU stelde dat de Commissie zelf beter in staat is te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de concurrentie van de voorgenomen joint venture.

De Commissie verwachtte dat de voorgenomen joint venture zou kunnen leiden tot een verminderde concurrentie op de Nederlandse markt voor vaste telefonie en vaste multiplay diensten. Het voornemen van Vodafone om zijn vaste telefonie te verkopen heeft de Commissie doen besluiten zijn akkoord te geven voor de joint venture. Met die kanttekening dat Vodafone zijn vaste lijn activiteiten afstoot.

Commissaris Margreth Vestager is belast met mededingingsbeleid en zij geeft in het persbericht van de EU aan dat de commissie verheugd is om het samengaan van beide partijen goed te mogen keuren: “De telecommarkt is van strategisch belang voor onze digitale samenleving. Ik ben blij dat we in staat zijn om de oprichting van de joint venture tussen Vodafone en Liberty Global in Nederland goed te keuren. De verplichtingen aangeboden door Vodafone zorgen ervoor dat de Nederlandse consument zal blijven genieten concurrerende prijzen en goed keuze aanbod.

Nog enkele hordes voor Vodafone en Liberty Global

Vanuit het akkoord van de EU mogen beide partijen het samengaan weer oppakken. Vodafone zal echter eerst zijn vaste telefonie activiteiten moeten verkopen. Een verkoop die ook nog eens door de EU moet worden gekeurd. Het bedrijf heeft aan RTL Z laten weten al enkele geïnteresseerde partijen te hebben.

De joint venture creëert in een klap een nummer twee speler op de Nederlandse telefoniemarkt. Vodafone en Liberty Global verwachten dat zij met hun samengaan ongeveer 3,5 miljard euro aan kosten kunnen besparen. Maak je borst maar nat KPN.

Geef een reactie