Ericsson AIR
21 december 2016 door in Vodafone.

Vodafone Nederland is vastbesloten om ervoor te zorgen dat het energieverbruik niet in hetzelfde tempo groeit als het netwerkverkeer. Het bedrijf werkt hiervoor samen met Ericsson aan zo genoemde AIR’s

In de afgelopen jaren heeft Vodafone Nederland net als andere providers een enorme groei in zijn mobiele netwerkverkeer gezien. De provider heeft de afgelopen jaren voortdurende geïnvesteerd in nieuwe technologieën en extra capaciteit van het netwerk. Ericsson meldt in een eigen artikel, dat Vodafone hun hulp heeft ingeschakeld om ervoor te zorgen dat het energieverbruik minder snel stijgt dan het netwerk. Beide partijen werken aan het Re-Think Energie Performance-programma en Antenne Geïntegreerde Radio (AIR) oplossingen.

Vodafone energie efficiënt

Om het netwerk meer energie efficiënt te maken werkt Vodafone Nederland al geruime tijd samen met Ericsson. We weten al dat Vodafone Nederland een groot belang legt bij duurzaam ondernemen. Dat liet het bedrijf eerder deze maand zien bij de presentatie van de duurzame bedrijfsvoering.De samenwerking met Ericsson is een onderdeel van de duurzame acties die de provider onderneemt. Eelco Ploum, Energie Manager bij Vodafone Nederland zegt hierover het volgende:
We werken alleen op hernieuwbare energie en nemen energie-efficiëntie op in elke beslissing die we maken. Energie efficiëntie is de sleutel voor ons bij het selecteren van hardware maar ook in de ontwerpfase van ons netwerk. Een energiezuinige netwerk verbindt iedereen om een beter vandaag te leven en te kunnen bouwen aan een betere toekomst.

Ericsson Re-Think Energy Performance

Het Re-Think Energie Performance-programma van Ericsson is ontworpen om klanten te ondersteunen bij het verhoging van de energie efficiëntie in hun netwerken. Het programma bestaat uit verschillende aandachtsgebieden, waaronder de ontwikkeling van energie efficiënte oplossingen voor antennetorens. Een hoogtepunt in dit verband is de AIR oplossing, ook aangeduid als actieve antennes.

AIR is een multi-standaard radio oplossing waarbij de antenne wordt geïntegreerd in de radio-eenheid. De oplossing ondersteunt zowel 3G en 4G. Het compacte ontwerp vermindert het energieverbruik en de installatie tijd drastisch. Ericsson maakt het netwerk van Vodafone Nederland meer energie efficiënt. Bestaande antennes worden omgewisseld met AIR. Een van de efficiënte oplossingen bij AIR is glasvezel. Want de traditionele coax-kabel wordt vervangen door glasvezel dat aanzienlijk energieverlies heeft.

Energie efficiëntie AIR

Vodafone Nederland is een paar jaar geleden al begonnen met het aanbrengen van AIR in hun netwerk. Tot nu toe heeft de provider landelijk netwerk zo’n 5.000 actieve antennes geïnstalleerd.

Uit veld metingen is gebleken AIR antennes gemiddeld 227 kWh / maand minder verbruiken dan een passieve antenne. Rekening houdend met het netwerk van Vodafone Nederland, kan dit leiden tot een maandelijkse energiebesparing van 189 MWh of 2,2 GWh op jaarbasis. Een energiebesparing die gelijk staat aan het energieverbruik van ongeveer 600 huishoudens.

Er is dus nog veel energie te winnen bij operators. Of zoals Ericsson het schetst: Efficiëntie is in de AIR!

Geef een reactie