13 september 2015 door in Algemeen.

De twee Deense providers TeliaSonera en Telenor hebben beide een fusie afgeblazen. Tot deze conclusie zijn beide partijen moeten komen nadat de Europese Commissie zulke voorwaarden aan de fusie stelden dat beide providers eigenlijk geen andere keuze meer zagen dan de fusie stop te zetten. Voor zover bekend is het nog nooit eerder voorgekomen dat bedrijven de fusie alsnog annuleerde.

Netwerk Denemarken

De fusie van beide partijen kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Momenteel delen beide providers een mobiel netwerk. De Europese Commissie is echter van mening dat de concurrentie in Denemarken niet positief zou uitpakken als er van vier verschillende providers nu nog maar drie providers over zouden blijven. De strikte voorwaarden waren dus dermate beklemmend dat een fusie geen zin had om voor beide bedrijven verder te werken aan de toekomst. Vooralsnog zullen er dus nog steeds een viertal netwerken in Denemarken blijven bestaan en dus nog steeds goed nieuws voor de andere netwerken.

Overnames in Nederland

In Nederland kennen wij feitelijk ook maar drie grote netwerken. Dit is mede gekomen doordat KPN het kleinere Telfort overnam met zijn eigen netwerk en T-Mobile datzelfde deed met Orange. Destijds waren de overnames nog goedgekeurd, maar blijkbaar is de Europese Commissie van mening dat concurrentie op deze manier steeds meer in gevaar komt en er misschien zelfs wel een monopolie ontstaat. Inmiddels is Nederland weer een vierde providers rijker, namelijk Tele2. Inmiddels zou het Franse Orange ook op overnamepad zijn en heeft te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in zowel KPN als Proximus. Of deze overnames ook werkelijk doorgaan is natuurlijk nog maar de vraag, maar als het zover zou komen zou het ook de terugkeer van Orange betekenen in Nederland.

Geef een reactie