TMobile Datavrije Muziek
21 april 2017 door in T-Mobile.

Vorig jaar dwong de Autoriteit Consument & Markt T-Mobile te stoppen met haar nieuwe dienst Datavrije Muziek. Daarop vocht de provider de beslissing aan voor de rechter. De rechter heeft op zijn beurt geoordeeld, dat de dienst mag worden aangeboden. Goed nieuws voor T-Mobile abonnees.

T-Mobile heeft met succes de stop van Datavrije Muziek aangevochten. Vorig jaar dwong de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de provider te stoppen met deze dienst. Zerorating is in Nederland verboden oordeelde de ACM. De rechtbank in Rotterdam is echter van mening dat de Nederlandse wet in strijd is met de Europese. T-Mobile mag Datavrije Muziek gewoon blijven aanbieden.

Rotterdamse rechtbank oordeelt in voordeel Datavrije Muziek

Tot grote vreugde van T-Mobile en waarschijnlijk ook alle abonnees, oordeelde de rechtbank in Rotterdam gisteren in het voordeel van T-Mobile. De ACM is van mening dat de provider met Datavrije Muziek de Nederlandse wet overtreed. De Rotterdamse rechtbank oordeelt echter dat deze Nederlandse wetgeving strijdig is met de Europese wetgeving. De Nederlandse wetgeving mag Datavrije Muziek dan ook niet beperken, dat is het oordeel van de rechtbank. Goed nieuws voor abonnees van de providers, zij kunnen vrolijk verder luisteren naar muziek via 4G, zonder dat daardoor verbruikte data uit hun bundel wordt gehaald.

Reactie CEO Søren Abildgaard

In een reactie op de uitspraak zegt T-Mobile Nederland CEO Søren Abildgaard het volgende:
Deze uitspraak is een doorbraak in Nederland en in Europa. Afgelopen oktober hebben we een grote en gewaagde stap genomen om, tegen de heersende overtuiging van de gevestigde orde in, met een nieuw en zeer innovatieve dienst te komen: Datavrije Muziek. Dit deden we in de stellige overtuiging dat dit in het belang van onze klanten is. Wij kunnen nu blijven innoveren en grenzen doorbreken om onze klanten de volledige vrijheid van onbeperkt mobiel internet te geven.

Waarom is de ACM tegen Datavrije Muziek?

Wat houdt Datavrije Muziek precies in en wat heeft de ACM tegen deze dienst? Datavrije Muziek is een nieuwe dienst van T-Mobile waarmee de provider muziek aanbiedt zonder dat de verbruikte data van je bundel af gaat. Super fijn toch, zou je denken. Maar het aanbieden van datagebruik bij bepaalde diensten wordt ook wel zerorating genoemd. Zerorating is volgens de Nederlandse wet verboden. Het kan er namelijk voor zorgen dat bepaalde diensten wel worden ondersteund en andere niet. Dat leidt tot verschil in concurrentie kracht. Daarom verbood de ACM de dienst.

T-Mobile oneens met oordeel ACM

Wij konden het dus simpelweg niet uitleggen waarom wij Nederlanders iets moesten ontzeggen wat nu gratis is en wat in België, Frankrijk, Polen of Duitsland wel mag. T-Mobile heeft het besluit van Autoriteit Consument & Markt (ACM) om Datavrije Muziek in Nederland te verbieden nu met succes aangevochten, maar we zullen nooit de oorspronkelijk uitgangspunten van netneutraliteit uit het oog verliezen: het internet toegankelijk houden voor alles en iedereen.

De rechtbank in Rotterdam is van oordeel dat T-Mobile voldoet aan de strikte regels uit Europa waaronder zerorating is toegestaan. Dat wil zeggen dat T-Mobile de dienst openstelt voor andere muziekdiensten.

Goed nieuws voor de T-Mobile muziekliefhebbers. Zij kunnen zonder extra te betalen muziek streamen van geselecteerde diensten. 24/7 luisteren naar muziek zonder enige beperking, nouja de accu van je smartphone natuurlijk. De provider biedt onbeperkt luisteren aan voor muziek diensten als Grandprix Radio, PuurFM, Radio 538, Deezer, Nederland FM of Spotify.

Een waanzinnige week voor T-Mobile

Aan de succesreeks van T-Mobile lijkt deze week geen eind te komen. De telecomaanbieder heeft deze week de basis gelegd voor een European Aviation Netwerk (EAN). Dit netwerk zal er voor zorgen dat je over niet al te lange tijd super snel kunt internetten in het vliegtuig.

Daarnaast werd het netwerk van T-Mobile deze week uitgeroepen tot Beste Getest. Net als vorig jaar wist T-Mobile meer punten te scoren dan concurrenten KPN, Vodafone en Tele2. Onderzoekers P3 en Connect beoordeelde het netwerk van de provider als voortreffelijk. T-Mobile viert dan ook feest. De provider biedt haar abonnees twee dagen Unlimited internet. 24 uur alles downloaden wat er maar te downloaden valt en uiteraard onbeperkt muziek luisteren. Al heeft de Rotterdamse rechter er natuurlijk al voor gezorgd, dat veel T-Mobile abonnees blijven genieten van Datavrije Muziek.

Geef een reactie