VodafoneZiggo waarschuwt Overheid 5G
23 november 2017 door in Vodafone en Ziggo.

Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo, waarschuwt de Nederlandse overheid voor het risico op achterstand in 5G connectiviteit. Op dit moment behoren de Nederlandse netwerken tot de wereld top. Als de overheid niet voor voldoende rechtszekerheden zorgt over de lange termijn, dan loopt Nederland het risico om achter te geraken.

Tijdens een digitaliseringsdebat, dat georganiseerd werd door VodafoneZiggo, sprak CEO Jeroen Hoencamp het publiek toe. Hij is bezorgt om de positie van Nederland inzake connectiviteit. De huidige 4G netwerken van Nederland behoren tot de top netwerken in de wereld. Wij hebben de hoogste dekking en onze providers bieden hoge data snelheden. Die leidinggevende positie van ons land is in geding, verwacht Hoencamp. Hij meent dat de overheid meer rechtszekerheid zal moeten bieden voor de toekomst, de 3,5 GHz band vrijgeven voor 5G en de looptijd van frequentie licenties verlengen. De reden hiervoor is, dat telecom bedrijven flinke investeringen moeten doen om de nieuwste netwerken te verwezenlijken. Dergelijke investeringen worden alleen gemaakt als er een mogelijkheid is om de investeringen terug te verdienen.

VodafoneZiggo CEO waarschuwt Overheid

Jeroen Hoencamp waarschuwt de overheid voor het mogelijk achter raken op gebied van connectiviteit. In een digitaliseringsdebat van de provider zelf zegt hij hierover het volgende:

“Nederland is koploper inzake connectiviteit, maar als de overheid geen maatregelen neemt om rechtszekerheid te creëren voor lange termijn investeringen in digitale infrastructuur dan lopen we het risico achter te raken.”

Nederland behoort tot de top inzake connectiviteit

De  2G, 3G en 4G netwerken in Nederland behoren tot de beste van de wereld. In internationale testen komen alle vier de 4G netwerken stelselmatig naar boven als top netwerken. Vanwege hevige concurrentie hebben de providers ieder een landelijk dekkende netwerk infrastructuur opgebouwd waar mee we in Nederland tot de beste netwerken ter wereld behoren. Ruim 90 procent van alle Nederlandse huishoudens kan op het internet met een verbinding die sneller is dan 100 Mbps. Een voorspring die Nederland vooral dankt aan private investeringen. Een van die investeerders is VodafoneZiggo. De sim only provider investeert al geruime tijd in technologieën voor de volgende generatie netwerken ( 5G ) en daarmee komt de Gigabit snelheden op nationaal niveau binnen bereik. Het 5G netwerk maakt ook andere technieken zoals Internet of Things en Smart Cities mogelijk.

Meer zekerheden voor ontwikkeling 5G

De aanloop naar de nieuwste generatie netwerken, 5G, wordt echter bemoeilijkt en een belangrijk aandeel daarin is voor de overheid. De overheid veilt namelijk in 2019 enkele nieuwe frequentie. De VodafoneZiggo CEO, Hoencamp, is bezorgd over de aankomende veiling. Volgens hem zijn er enkele randvoorwaarden die anders moeten. Hij meent dat de 3,5 GHz band volledig beschikbaar moet worden voor 5G. De frequentie band is nu alleen in door de geheime diensten en defensie. Daarnaast meent de CEO ook dat de looptijd voor de frequentie vergunningen verlengt moeten worden. Alleen op die manier is het voor marktpartijen rendabel om de noodzakelijke investeringen kunnen maken.

Volgens Hoencamp is het noodzakelijk dat de partijen uit de telecom samenwerken met de overheid. De VodafoneZiggo CEO meent dat dit begint met neerzetten een duidelijke ambitie en het het vaststellen van benodigde randvoorwaarden. Alleen dan wordt 5G innovatie bevorderd en dreigt Nederland niet achter te gaan lopen.

Geef een reactie