Back to School
30 augustus 2016 door in Vodafone.

Back to School laat docenten voordelen ervaren van digitale tools. Uit een onderzoek van Vodafone en GfK blijkt dat de omgang met smartphones in de klas een grote uitdaging is voor Nederlandse leraren. Het onderzoeksbureau en de provider onderzochten de rol die smartphones hebben in ons onderwijs. Ze ontdekte dat 81% van de leraren leerlingen ‘21st century skills’ willen meegeven, maar het lastig vinden om deze skills een plek te geven in het curriculum.

Daarop is Vodafone samen met Mediawijzer.net, Capgemini en Google het Back to School initiatief gestart. Met Back to School willen de partijen docenten de weg wijzen in de digitale wereld. Het initiatief levert enkele digitale tools en enkele ‘onderwijs op maat’ oplossingen. Afgelopen maandag was staatssecretaris Dekker aanwezig bij de aftrap van de Back to School tour.

Belang digitale tools

De staatssecretaris benadrukt het belang van digitale tools in het onderwijs. Hij zegt hierover het volgende: “Hartstikke goed dat deze bedrijven en organisaties de handen ineen hebben geslagen om samen leraren kennis te laten maken met de nieuwste mogelijkheden voor ICT in de klas. De bus zit tjokvol inspirerende toepassingen die het voor leraren mogelijk maken om nog beter aan te sluiten bij de interesse en behoefte van hun leerlingen.

Onderwijs App

In 2016 heeft bijna iedere scholier een mobiel op zak. De smartphone wordt echter nog niet gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Hierin wil Vodafone verandering brengen. De provider ontwikkelde met juf Sultan een speciale onderwijs app genaamd ‘Unlock to Learn’. De app werd maandag 29 augustus voor alle examenleerlingen in Nederland met een Android telefoon uitgebracht.

De app is een ludieke manier om leerlingen te scholen. Voordat ze toegang krijgen tot hun smartphone zullen ze eerst een examenvraag moeten beantwoorden. Dankzij de app zien de leerlingen hun examenstof op het beeldscherm waar ze super vaak op kijken, de smartphone.

De ‘Unlock to Learn’ app is een voorbeeld van één van de communicatie middelen waarmee Vodafone het onderwijs wil verrijken via mobiele communicatie. Nieuwsgierig naar deze interessante app? Hier zie je de mini documentaire over docente Sultan en één van haar leerlingen. Zij laten zien hoe de Unlock to Learn app kan helpen bij examens.

Back to School schoolt docenten in mobiele technologie

Het onderzoek van GfK laat ook zien dat circa 73% van de docenten voordelen zien in de toepassing van mobiele technologie in de klas. Slechts iets meer dan de helft (54 procent) laat weten dat zij goed kunnen omgaan met social media en mobiele technologie. Een groot onderdeel van het Back to School initiatief is dan ook om onze docenten de weg te wijzen in de online wereld van het leren. Met die kennis kunnen zij de mobiele technologie vervolgens toepassen in het onderwijs.

Vodafone is deze zomer zeer actief met slimme toepassingen. De provider helpt onze kustwacht door ontlasting via de Kinderbrigade en met slimme bikini’s wijst de provider ons erop dat we te lang in de zon zitten.

Geef een reactie