Vodafone afscheid
3 februari 2017 door in Vodafone.

Vodafone Nederland presenteerde donderdag de cijfers over het laatste kwartaal eindigend op 31 december 2016. De Vodafone Group behaalde een omzet van 13,7 miljard euro ten opzichte van 14,2 miljard euro vorig jaar. De Nederlandse omzet was 416 miljoen euro, een j.o.j. daling van 6,4%. In het laatste kwartaal van 2016 namen we afscheid van Vodafone, dat samen met Ziggo VodafoneZiggo werd. 

Vodafone heeft last van de hevige concurrentie en ziet het klantenbestand verkleinen. De provider eindigt 2016 zonder vaste divisie en met 92.000 minder klanten. Voor Vodafone Nederland was het jaar 2016 een bewogen jaar waarin veel gebeurde. Na de voorgenomen fusie met Ziggo werd vervolgens Vodafone Thuis opgeofferd om afscheid te nemen van Vodafone & Ziggo voor VodafoneZiggo.

Vodafone beleeft een bewogen jaar

Inmiddels is Vodafone Nederland opgegaan in VodafoneZiggo. De onderneming verloor het laatste kwartaal veel abonnees, 92.000. Mede daardoor is de omzet van het bedrijf flink gedaald. In Nederland behaalde het bedrijf een omzet van 416 miljoen euro. Vodafone rapporteert in boekjaren en het vierde kwartaal van 2016 staat gelijk aan het derde kwartaal van het boekjaar. De cijfers zijn exclusief Vodafone Thuis. Het vaste onderdeel dat op 16 december werd verkocht aan T-Mobile Nederland. De afname van de omzet was het gevolg van het dalende klantenbestand en de toename aan concurrentie op de zakelijke markt. Eerder deze week zagen we in de cijfers van KPN dat de grote concurrent van Vodafone goed presteert op de Zakelijke markt.

Forse afname klantenbestand

Vodafone Nederland verloor in het afgelopen kwartaal 67.000 prepaid abonnees en 25.000 postpaid klanten. In totaal heeft de onderneming respectievelijk 1,065 en 3,806 miljoen klanten. Het totale klantenbestand nam af met 92.000 en eindigt op 4,871 miljoen. In vergelijking tot vorig jaar een afname van 3,8 %. Hiermee bereikt het klantenbestand dit jaar een dieptepunt. Aan het eind van 2012 bereikte de provider de top, 5,343 miljoen klanten. Het prepaid aandeel is in het laatste kwartaal gedaald tot 21,9%.

De verdiensten per abonnement, ARPU, daalde bij prepaid en postpaid. Vorig kwartaal verdiende Vodafone gemiddeld nog 30,8 aan postpaid klanten en afgelopen kwartaal daalde het naar 29,7 euro. Prepaid daalde naar 3,3 euro in vergelijking tot 3,8 euro vorig kwartaal. Het totale datagebruik van abonnees steeg tot 13,2 TB (+56% yoy) en ook het telefoniegebruik steeg. Vodafone klanten belde 2,99 miljoen minuten, bijna 8 % meer dan vorig jaar. Het aantal SMSjes daalde naar met bijna een kwart (24%) naar 204 miljoen.

Afscheid Vodafone

In 2016 namen we afscheid van Vodafone Nederland. Ziggo en Vodafone hebben hun krachten gebundeld in een nieuwe entiteit, VodafoneZiggo. Aan het begin van 2016 maakte beide ondernemingen de plannen voor een joint-venture bekend. Vervolgens kregen beide partijen akkoord mits Vodafone het vaste onderdeel verkocht. Nadat Vodafone Thuis verkocht werd aan T-Mobile werden beide bedrijven samengevoegd in de joint-venture, VodafoneZiggo.

Geef een reactie