Datavrije muziek
27 december 2016 door in T-Mobile.

Net voor kerst publiceerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn besluit in verband met Datavrije Muziek van T-Mobile. De provider moet direct stoppen met de dienst.

Via Datavrije Muziek mogen T-Mobile abonnees muziek streamen zonder hiervoor MB’s uit de databundel te gebruiken. De provider noemt het een innovatieve dienst die klanten kosteloos meer vrijheid geeft. Klanten kunnen hun mobiele telefoon nu met nog meer vrijheid gebruiken. De ACM is van mening dat T-Mobile met deze dienst de Nederlandse wet overtreed en dwingt de provider te stoppen.

T-Mobile Datavrije Muziek

T-Mobile houdt vol dat er geen sprake is van een overtreding. De provider meent dat zero rating volgens de Europese regels toegestaan is onder bepaalde voorwaarden. Aan die voorwaarden voldoet T-Mobile en daarom is de provider het niet eens de ACM. Het bedrijf zal daarom het besluit van de ACM aan de rechter voorleggen. In afwachting van het besluit van de rechter zal T-Mobile de muziekdienst blijven aanbieden.

De provider vindt dat Nederlandse consumenten recht hebben op dezelfde diensten als consumenten in andere Europese landen. T-Mobile blijft zich daarom desnoods voor de hoogste rechter inzetten. De provider meent dat het de belangen van haar klanten en de innovatie in de telecomsector dient en behoud daarom de dienst Datavrije Muziek.

ACM dwingt de provider om te stoppen

Hoewel T-Mobile meent van niet, komt het besluit van de ACM niet als een verrassing. Want op 11 oktober dit jaar werd een wet aangenomen door de Eerste Kamer waarin strengere netneutraliteit eisen zijn opgesteld binnen Nederland dan drie maanden eerder al in Brussel vastgesteld waren.

De ACM is van mening dat Datavrije Muziek gelijk staat aan zero-rating. Want de muziekstreaming gaat namelijk niet van je databundel af. Hierover zegt ACM het volgende in persoon van Henk Don, bestuurslid ACM: “De Nederlandse wet is duidelijk over zero rating: het mag niet. En daarom treedt de ACM op. Zero rating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden. Het gaat dan met name om diensten die veel data verbruiken, zoals Spotify en youtube.” Don meent dat er geen gratis bestaat: “Gratis data bestaat niet: andere diensten worden hierdoor duurder.

Datavrije muziek voor de rechter

De patstelling tussen T-Mobile en de ACM zal dus naar alle waarschijnlijkheid voor de rechter komen. De rechter zal dan oordelen of T-Mobile gelijk heeft in de mening dat Nederlandse wet in strijd is met die van Europa. De provider is namelijk van mening dat onze Nederlandse netneutraliteitswet ongelijke rechten creëert in Europa.

Wij houden je op de hoogte.

Geef een reactie