ACM akkoord overname door T-Mobile
13 december 2016 door in T-Mobile en Vodafone.

De Autoriteit Consument & Markt gaat akkoord met de overname van Vodafone Thuis door T-Mobile. Indirect ook groen licht voor de joint-venture tussen Ziggo en Vodafone.

Vandaag heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het besluit gepubliceerd in het kader van de overname van Vodafone Thuis door T-Mobile. De autoriteit gaat akkoord met de overname. Een reden voor het akkoord is het belang van de consument. De ACM meent dat die gebaad zijn bij deze overname. Er zijn na de overname namelijk drie grote partijen die alles kunnen aanbieden. Het akkoord geeft op zijn beurt weer groen licht voor de voorgenomen joint-venture tussen Ziggo en Vodafone.

T-Mobile neemt Vodafone Thuis over

De overname van Vodafone’s vaste tak in Nederland door T-Mobile is goedgekeurd door ACM. Vodafone moest zijn vaste tak verkopen om de voorgenomen joint-venture met Ziggo mogelijk te maken. Eerder dit jaar oordeelde de Europese Commissie namelijk dat Vodafone zijn vaste telefonie activiteiten moest verkopen. De verkoop was een harde eis van de Commissie voor de joint-venture van Vodafone Nederland en Ziggo.

Het vaste telefonie onderdeel, Vodafone Thuis, bestaat uit internet-, vaste telefonie- en tv-activiteiten. De provider had verschillende geïnteresseerde voor zijn vaste tak met ongeveer 143.000 klanten. Uiteindelijk strikte T-Mobile de deal, maar daarvoor diende de ACM akkoord te geven. De toezichthouder kon na een kort durend onderzoek toestemming verlenen. Beide partijen hebben geen bedragen genoemd maar eerder bereikte ons het gerucht van 90 miljoen.

Nieuwe analyse Nederlands telecomlandschap

ACM meldt dat er geen reden is om aan te nemen, dat de daadwerkelijke mededinging op de Nederlandse markt of een deel van deze markt significant wijzigt. De overname van Vodafone Thuis door T-Mobile Nederland zal de mededinging namelijk niet significant wijzigen. Het is volgens de ACM dan ook niet nodig voor T-Mobile om hiervoor een vergunning aan te vragen.

Als gevolg van deze beslissing zal de joint-venture van Ziggo met Vodafone zo goed als zeker door gaan. De ACM zal in het kader van die fusie een nieuwe analyse gaan maken van onze Nederlandse telecommarkt. Een dergelijke nieuwe marktanalyse kan eventueel zelfs leiden tot nieuwe regels. Want op dit moment is de huidige toegang tot het netwerk van KPN voor de periode 2016 – 2018 op basis van het oude marktanalysebesluit gereguleerd.

Verklaring ACM

In de openbare verklaring verklaart ACM het volgende:
Het Nederlandse telecomlandschap verandert door deze overname. Bestuurslid Henk Don geeft aan dat ACM verwacht dat T-Mobile zich verder ontwikkelt tot een krachtige speler in telecomland. T-Mobile kan zo een belangrijke uitdager worden van partijen als KPN en Ziggo-Vodafone. Met de aankoop van Vodafone Thuis kan T-Mobile voortaan ook bundels van vaste en mobiele diensten aanbieden. Klanten profiteren hiervan dankzij nieuwe diensten en scherpe prijzen.

Geef een reactie