29 juni 2017 door in Algemeen.

Vanmiddag opent het 5G Lab alle deuren. Het Lab is een unieke proeftuin waar 5Groningen verschillende tests uitvoert met het oog op de nieuwste mobiele communicatie technologie.

In het Groningse 5G Lab wordt niet de 5G techniek zelf getest maar de gigantische hoeveelheid aan mogelijkheden die de nieuwe communicatie techniek ons zal geven. Je moet daarbij denken aan bijvoorbeeld slimme aardappelen. Verschillende sensoren in het land geven de boer precies aan wat de aardappels nodig heeft.

5G Lab Groningen

Het 5G Lab in Groningen is in voorbereiding op de nieuwste generatie netwerken, 5G. Providers als KPN en Vodafone zijn druk doende de nieuwste generatie te ontwikkelen. Vandaag de dag is de 5G techniek nog niet paraat en pas in 2020 kunnen we een commercieel 5G netwerk verwachten.

Het 5G Lab test toepassingen op verschillende gebieden zoals energie, zorg, logistiek, leefomgeving en zoals je mag verwachten in Groningen, landbouw. Waar moet je dan aan denken? Bijvoorbeeld aan de landbouw, dankzij 5G kunnen boeren straks sensoren in de akkers plaatsten die gegevens meten in grote hoeveelheid en die data wordt snel doorgestuurd naar de boer ter analyse. Tijdens een recente proef in samenwerking met de ambulance is onderzocht of de aanwezigheid van een arts op locatie via een augmented reality bil kan leiden tot verbeteringen. Het ambulance personeel stelt de arts via een AR-bril in staat om mee te kijken en levens reddende adviezen te geven.

5G Lab technieken

Groningen als 5G proeftuin

Maar wat test men daar dan? De 5G techniek zelf is er nog niet. Er zijn al wel andere technieken als de nieuwe LoRa netwerken van KPN en natuurlijk het Internet of Things. Het zijn toepassingen waardoor men in Groningen wel onderzoeken kan doen. Via deze technieken kunnen super veel apparaten worden gekoppeld, maar is de snelheid nog niet zo hoog als bij 5G. Daar houdt de techniek niet op. Ook technische hoogstandjes als een dansen de robot zie je terug in de Lab.

In een interview op NPO Radio 1 legt Peter Rake, de programma manager van 5Groningen, uit waarom Groningen de 5G proeftuin is geworden. Hij vertelt dat Groningen een groot gebied heeft waar alles zich afspeelt. Nederland had een locatie nodig voor 5G testen. Dankzij de Nederlandse staat en een aantal providers is het proeflokaal in Groningen terecht gekomen. Noord-Groningen is nu dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet.

Geef een reactie