9 februari 2017 door in Algemeen.

Het officiële 5G logo is deze week gepresenteerd door werkgroep 3GPP. De werkgroep heeft als taak; de standaardisatie van het 5G generatie netwerk. Alle apparaten die deze nieuwe technologie ondersteunen kunnen het logo gebruiken.

Het logo van 3rd Generation Partnership Project (3GPP) mag alleen onder strikte voorwaarden gebruikt worden voor producten en netwerk apparatuur met 5G ondersteuning. Alle apparaten moeten voldoen aan de ‘Release 15’ standaard. Een standaard waaraan 3GPP nog werkt.

5G Logo

5G beeldmerk LogoEr is een nieuw logo dat gebruikt mag worden op apparaten met 5G specificaties die erkend zijn door 3GPP vanaf versie 15 (release 15). Het logo voor de vijfde generatie netwerken heeft een nieuw golf patroon. Het patroon is ontwikkeld vanuit de bestaande LTE golven. De ontwerpers wilde een vertrouwd ontwerp maken. Ze hebben gewone zwarte tekst gebruikt met geweven golven. De groene kleur verwijst naar LTE-Advanced Pro, de basis van het nieuwe netwerk. Het geheel geeft een sterk en scherp logo, klaar voor gebruik op de nieuwe producten met kern specificaties voor het vijfde generatie netwerk.

Bedrijven die het 5G-logo van 3GPP willen gebruiken moeten voldoen aan de specificaties. Deze specificaties zijn echter aan het einde van 2018 pas bekend. Dan verwacht men dat 5G Fase 1 is afgerond en de specificaties van ´Release 15´ compleet.

Vijfde generatie netwerk

Verschillende bedrijven werken aan de ontwikkeling van het vijfde generatie netwerk. De basis van het netwerk moet een universele standaard worden. Die standaard wordt ontwikkeld door een samenwerkingsverband van zeven verschillende telecommunicatie instanties, het 3rd Generation Partnership Project. 3GPP verwacht dat de eerste specificaties van ´Release 15´ in de tweede helft van 2017 worden gepubliceerd. Het samenwerkingsverband zal vanaf dan met de industrie verder werken aan standaardisatie. Dit proces duurt zeker nog tot in 2018. Samen met de bedrijven wil 3GPP uiterlijk in september 2018 een standaard vastgelegen voor 5G.

Een standaard ontwikkelen waaraan iedereen zich wil houden is geen eenvoudige opgave. Aangezien verschillende bedrijven baad hebben bij 5G en misschien zelfs wel een andere standaard. Het doel van 3GPP is om een standaard te ontwikkelen waarin iedereen zich kan vinden. In een interview legt Erik Guttman, 3GPP SA Chairman, hun successen en uitdagingen uit naar aanleiding van ´Release 14´.

Ook in Nederland zien we dat de providers werken aan een nieuwe netwerk standaard. Zowel KPN, Vodafone als T-Mobile ontwikkelen nieuwe technieken om nog meer uit hun netwerken te halen. Vodafone gelooft dat het bedrijf dit jaar al 1Gbits snelheden kan halen. Alle producten die aan de vereiste van ´Release 15´ voldoen mogen het nieuwe 5G beeldmerk dragen.

Geef een reactie