21 februari 2016 door in Mobiel internet.

Terwijl de 4G netwerken van Vodafone en KPN pas vorig jaar ‘landelijke’ dekking boden, zijn de andere providers druk bezig de achterstand in te lopen. Nu worden de geruchten over 5G als maar sterker. Tijdens het MWC 2016 zal 5G PPP, het agentschap van fabrikanten bezig met 5G, een overzicht geven van de PPP en haar activiteiten.

5G de toekomst?

5G klinkt voor de wiskundigen natuurlijk als logische opvolger van 4G. Maar wat betekent 5G? De term beschrijft de 5e generatie mobiele netwerk technologie. Het is alleen nog niet bekend waaruit deze nieuwe technologie gaat bestaan. Zo is Long Term Evolution (LTE) bijvoorbeeld de drijfkracht achter 4G. Voor een drijfkracht achter 5G is het nog te vroeg. Wel weten we dat de belangrijkste eigenschap van 5G, in vergelijking tot 4G, de snelheid wordt. Datasnelheid over het nieuwe netwerk gaat vele malen sneller worden dan hedendaagse snelheden.

Hoe snel gaat 5G worden?

Over de snelheid kunnen we alleen maar gokken. Toch zijn er al enorme snelheden behaald over het beoogde 5G netwerk. Gevestigde Telecom fabrikanten behaalde snelheden van 7,5 Gbps tot 10 Gbps. Een universiteit in Engeland heeft zelfs een data snelheid van 1Tbps weten te halen. Onwaarschijnlijke snelheid die normaal gesproken alleen via glasvezel gehaald wordt.

Wanneer maken wij kennis met de 5G snelheid?

Realistisch gezien verwacht men van 5G een 10Gbps snelheid wanneer het wordt uitgebracht. De industrie verwacht de nieuwe technologie rond 2020. Huawei wil zelfs een werkend 5G netwerk realiseren rond 2018. De vraag naar snelle data stijgt en hopelijk hebben wij in Nederland tegen die tijd een volledige dekking van het 4G netwerk.

4G in Nederland

De Nederlandse providers zijn druk met het uitrollen en verbeteren van 4G. De huidige dekking van de 4G providers ligt tussen de 90% en 73,1% dekking per inwoner. Wil je optimaal gebruik maken van de 4G snelheid zullen de providers ook de abonnementsvormen moeten aanpassen.

Voor toekomstige 5G snelheden zijn wij in Nederland nog niet klaar. Toch kan het snel gaan en het is uiterst interessant wat de 5G PPP bekend gaat maken tijdens het MWC.

Geef een reactie