Telecommonitor
14 augustus 2016 door in Algemeen.

Telecommonitor: 4G dataverbruik steeg in Q1 2016 meer dan 1 miljard MB en 3G dataverbruik daalt. Meer en meer mensen maken gebruik van de combi-deals die providers aanbieden. Het aantal triple en quad play bundels is toegenomen waardoor bijna alle breedbandverbindingen onderdeel zijn van een pakket, 90%.

De onafhankelijke toezichthouder op consumenten en bedrijven, Autoriteit Consument & Markt (ACM), presenteert ieder kwartaal zijn Telecommonitor. De monitor laat ontwikkelingen zien op het gebied van vaste en mobiele telefonie, breedband, televisie en bundels. Cijfers van de partijen in de sector dienen als basis voor de resultaten in Telecommonitor.

Succes 4G netwerk

Het gebruik van mobiele data stijgt. Consumenten verbruiken ruim 25% meer data, sinds de 4G netwerken zijn uitgerold in 2015. Een trend die zich doorzet in het eerste kwartaal van 2016. In Q1 2016 steeg 4G dataverbruik circa 1 miljard MB. De Telecommonitor laat voor de eerste keer minder 3G dataverbruik zien. Volgens de monitor is een mogelijke verklaring voor de daling, dat meerdere providers acties ondernamen om consumenten te interesseren voor hun 4G netwerken. Het zal in de aankomende kwartalen blijken of het dalende 3G-dataverbruik door zet.

De monitor laat zien dat de verdeling van het marktaandeel stabiel blijft. Nummer één KPN heeft vanaf het laatste kwartaal van 2014 zijn marktaandeel, 30% – 35%, stabiel weten te houden. Vodafone heeft zijn aandeel fors zien dalen nadat Tele2 eigen 4G netwerk heeft uitgerold. De provider staat wel stabiel achter KPN met 25%-30% marktaandeel.

Aansluitingen Mobiel

Telecommonitor: verdeling telefonie verandert

De Telecommonitor laat ook zien hoe de verdeling in telefonie de laatste jaren is gewijzigd. Belde Nederlanders eind 2014 nog 912.781 minuten, in het eerste kwartaal 2016 is het aantal belminuten nog maar 759.756. Een daling van ruim 16%. Een daling die ook terug is te zien in de omzet van Mobiele Netwerk Operators. Een steeds groter wordend deel wordt uit dataverbruik gehaald.

Verdeling MNO omzetTelecommonitor Verdeling telefonie volume

Stijgende trend triple play en quad play

Bundelpakketten zijn populair in Nederland. Het zijn bundels waarbij TV, breedband, vaste en/of mobiele telefonie in één bundel worden aangeboden met fikse kortingen. Aan het einde van Q2 2016 zijn er 6,3 miljoen huishoudens die een bundelpakket afnemen bij een provider. Het aantal abonnees met een triple play bundel is met 5% toegenomen en de abonnees met een quad play bundel nam zelfs 11% toe. Volgens de Telecommonitor zijn bijna alle vaste lijnen (84%) en breedband (90%) verbindingen onderdeel van een pakket.

Geef een reactie