5G specificatie goedkeuring 3GPP
21 december 2017 door in Algemeen.

Er is deze week een grote stap gezet naar de toekomstige 5G netwerken. De 3GPP groep heeft de hardware specificaties voor 5G goedgekeurd. Technologie bedrijven kunnen nu eindelijk starten met de ontwikkeling van 5G apparatuur.

Via het officiële twitter kanaal van de 3rd Generation Partnership Project (3GPP) is bekend geworden, dat de Non-Standalone 5G New Radio standaard (NSA 5G NR) is goedgekeurd. Dit zijn de standaarden waaraan draadloze 5G producten aan moeten voldoen. De exacte specificaties worden deze week nog door 3GPP gepubliceerd op de eigen website. Het goedkeuren van de vijfde generatie netwerken specificaties is goed nieuws voor telecom providers en natuurlijk hardware bedrijven zoals Qualcomm en smartphone fabrikanten. Langzaam krijgt het 5G netwerk vorm. In Nederland ontwikkelen de grote vier providers met een eigen netwerk al technieken voor het aankomende netwerk. Zo heeft T-Mobile al een antenne in Amsterdam staan, die gebruikmaakt van de nieuwste netwerk techniek.

Goedkeuring 5G specificaties

3GPP kondigde deze week de specificaties voor de vijfde generatie netwerk hardware officieel aan. De specificaties zijn nu goedgekeurd. De instantie is verantwoordelijk voor de ontwikkelingen van de vijfde generatie netwerken. Met de goedkeuring voor de hardware specificaties ligt de weg open voor ontwikkelaars om draadloze apparaten te maken, die gebruik kunnen maken van het 5G netwerk. De specificaties zijn bevestigd tijdens een conferentie van de 3GPP groep in Lissabon, Portugal.

Hardware bedrijven zoals Intel en Qualcomm kunnen vanaf nu starten met de ontwikkeling van modems en andere technieken die gebruik kunnen maken van de vijfde generatie netwerken. De HSA 5G draadloze specificaties werden deze week ook goedgekeurd. De specificaties zijn bedoelt voor het gebruik van het lage, midden en hoge band spectrum ( onder de 1 GHz tot  50 GHz).

De volgende stap voor 3GPP is de goedkeuring van Standalone 5G specificaties. De goedkeuring van deze specificaties verwacht men halverwege 2018.

5G in Nederland

Onze overheid verwacht, dat wij in Nederland tegen het einde van 2020 al een landelijk dekkend 5G netwerk hebben. Hiervoor zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden nodig. Voorwaarden die beter kunnen aldus VodafoneZiggo CEO Jeroen Hoencamp. Hij waarschuwt er zelfs voor, dat Nederland mogelijk achter kan gaan lopen.

In Groningen is een 5G proeftuin waar de Nederlandse providers en verschillende technologie bedrijven zoals Huawei en Ericsson nieuwe technieken ontwikkeling voor het aankomende 5G netwerk. De nieuwe NSA 5G NR standaard is goed nieuws voor de ontwikkeling van de vijfde generatie netwerk technieken.

Geef een reactie