Afhankelijk van het contract wat jij hebt afgesloten kun je inderdaad vastzitten een een jaarcontract, of zelfs een tweejarig contract. Er zijn ook SIM Only providers die maandcontracten aanbieden en elk type contract heeft zijn voordeel en nadeel. Ten opzichte van een regulier abonnement zijn er qua voorwaarden in de contractstermijnen geen wijzigingen aangebracht en ga jij onder dezelfde voorwaarden door als bij een regulier abonnement.

MaandcontractLaat je goed informeren voordat je een nieuw abonnement afsluit!

Bekijk keuzehulp
Er zijn enkele SIM Only providers die maandcontracten aanbieden. Het voordeel van deze maandcontracten is dat je per maand kunt bepalen wat je met het abonnement wenst te doen. Je kunt het SIM Only abonnement dus stopzetten of juist met een compleet andere belbundel of databundel verder gaan. Deze flexibiliteit is natuurlijk erg mooi en steeds meer intrek, maar dit heeft helaas ook zijn keerzijde. Zo zal een maandcontract nooit zo voordelig zijn als wanneer je een contract afsluit voor een jaar of zelfs twee jaar. Hierbij moet je dus goed de afweging maken of jij meer flexibiliteit wenst of dat je juist goed weet wat je maandelijks verbeld. Na elke maand wordt het contract stilzwijgend verlengd en in de praktijk kun je dan ook het contract verlengen met een jaar of zelfs twee jaar.

1-jarig contract

Zoals de naam het al zegt zit je bij een eenjarig contract ook werkelijk een jaar vast aan de provider. In ruil voor dit contract zal de provider, ten opzichte van het maandcontract, jou meer korting geven op de maandelijkse kosten. Het is echter pas mogelijk om na 12 maanden weer over te stappen naar een andere provider of om het abonnement stop te zetten. In slechts hoge uitzonderingen kun je misschien eerder onder dit contract uit, maar in de regel genomen zul jij ook deze twaalf maanden moeten uitzitten. Ten opzichte van een maandcontract is een eenjarig contract niet zo flexibel maar ook dit kan per provider verschillen. Sommige providers bieden ook nog maandelijks aanpasbare bundels aan binnen dit jaarcontract. Zo zit je alsnog niet vast aan een bundel en kun je elke maand toch weer de bundels aanpassen.

2-jarig contract

Het contract wat het meeste maandelijkse voordeel oplevert is het tweejarig contract. Net als bij het eenjarig contract zit je dan dus ook werkelijk 24 maanden vast aan dit contract en ook hier geldt dat in slechts hoge uitzondering er contracten tussentijds ontbonden kunnen worden. Na de termijn van 24 maanden kan een contract ook weer opgezegd worden en kun je eventueel kijken om over te stappen naar een andere provider.

Stilzwijgende verlenging

Alle providers zullen contracten stilzwijgend verlengen. Dit betekend dat de providers het abonnement niet automatisch zullen stopzetten, ondanks dat het abonnement inmiddels buiten de periode van een maand, jaar of zelfs twee jaar valt. Het is dus noodzaak om jouw eigen administratie hier goed op na te houden om deze stilzwijgende verlenging te voorkomen. Je hebt immers weer recht op een nieuwe aanbieding met misschien meer korting of je wilt misschien overstappen naar een andere provider. De stilzwijgende verlenging zal per maand gelden en vanaf de contractsperiode kan er dus elke maand opgezegd worden. Je kunt dan dus ook snel overstappen of direct verlengen.