Een vraag die vaak passeert is de vraag waarom juist een SIM Only abonnement goedkoper is? Waarom kan een provider deze korting niet op andere abonnementen weggeven. Hier zijn enkele goede redenen voor waarom een provider die niet kan of wil doen en wij leggen dit graag aan jou uit. Een feit is in ieder geval wel dat een SIM Only abonnement ten alle tijden goedkoper is dan een regulier abonnement met een smartphone.

Je ontvangt geen smartphone

Zoek je een voordelig Sim Only abonnement?

Bekijk acties
De grootste reden dat een SIM Only abonnement goedkoper is, is juist vanwege het feit dat de provider geen toestel hoeft voor te financieren. De kosten van een dergelijke telefoon worden bij een regulier abonnement doorgerekend aan de consument en aangezien een SIM Only abonnement deze kosten niet heeft kan er direct bespaard worden op de maandelijkse kosten. Wanneer je het verschil van de maandlasten tussen de twee abonnementen uitrekent en dat weer dat verschil weer vermenigvuldigt met 24 zul je zien dat de besparing over 24 maanden vrijwel identiek is aan de verkoopprijs van het gratis toestel wat wordt aangeboden bij het reguliere abonnement. Je betaald dus altijd het toestel weer terug en deze kosten hoef je dus niet te dragen bij een SIM Only abonnement.

Vrijheid

Een ander belangrijk punt van een goedkoop SIM Only abonnement is de vrijheid. Waar je bij een regulier abonnement vaak moet kiezen uit standaard bundels, kun je juist bij een SIM Only abonnement de bundel vaak zelf samenstellen. Uiteraard zijn er ook standaard bundels die de providers nog eens extra scherp op de markt zetten, maar wanneer je de bundel zelf samenstelt kun je al erg makkelijk op bepaalde kosten besparen. Jij hebt immers misschien niet zoveel data of belminuten nodig die wel weer worden aangeboden in standaard bundels. Juist door deze vrijheid kun je een SIM Only abonnement zo samenstellen dat jij ook echt enkel betaald voor datgene wat je nodig hebt.

Erg veel concurrentie

Een voordeel waar wij als consument ook van profiteren is de moordende concurrentie op deze markt. Er zijn ontzettend veel aanbieders van SIM Only abonnementen op de markt en uiteraard beweert elke provider de beste te zijn en ook nog eens de goedkoopste. Ze proberen elkaar weer constant een stapje voor te zijn en dit kun je dan ook merken in de aanbiedingen en de maandelijkse kosten. Met wat speurwerk op internet bij de verschillende providers kun je al heel makkelijk zien dat er grote verschillen kunnen zijn ondanks dat de bundels vrijwel identiek zijn. Het loont zeker de moeite om SIM Only abonnementen te vergelijken om zo tot de beste prijs te komen.

Geen eigen netwerk

Veel SIM Only providers zijn MVNO’s. Dit houdt in dat deze providers gebruik maken van een bestaand mobiel netwerk van bijvoorbeeld KPN, Vodafone of T-Mobile. Juist doordat deze providers gebruik maken van een bestaand netwerk hoeven zijn geen hoge kosten door te berekenen aan de consument en kunnen zij feitelijk scherpere prijzen neerleggen voor hun SIM Only abonnementen. De providers met hun eigen netwerk hebben ook baat bij deze constructie, want op deze manier wordt hun netwerk nog beter gebruikt en kunnen ze de kosten voor het netwerk op hun eigen abonnementen ook iets laten zakken. Toch zullen de MVNO’s altijd betere aanbiedingen neer kunnen leggen, aangezien zij ook de hogere kosten voor het netwerkbeheer niet direct hoeven door te berekenen aan de consument.