Je zult snel merken dat bij een SIM Only abonnement ook relatief minder data wordt toegevoegd in de bundel. Dit heeft enerzijds te maken om de maandelijkse kosten voor het abonnement in de hand te houden, maar ook om klanten te lokken naar duurdere databundels. Het lokkertje kan natuurlijk interessant zijn, maar in de praktijk is dit vaak niet nodig. Wij geven graag enkele tips om toch met een lage databundel heel veel data te kunnen verbruiken.

Maak zoveel mogelijk gebruik van WiFi en WiFi hotspotsWil je meer tips om te kunnen besparen op je telefoonkosten?

Bekijk keuzehulp
De belangrijkste, en misschien meest logsiche, tip die wij kunnen geven is het gebruik van WiFi. Gebruik WiFi daar waar het kan om zo de databundel direct te ontlasten. De data die vi WiFi wordt verstuurd wordt immers niet afgetrokken van de databundel en zo kun je toch heel makkelijk ergens op locatie of thuis even een filmpje op de smartphone bekijken. Vrijwel elke smartphone beschikt tegenwoordig over WiFi en er zijn steeds meer gratis WiFi-spots in Nederland. Ook de grote providers bieden steeds meer deze WiFi-spots aan op belangrijke punten in Nederland, zoals op treinstations of op festivalterreinen. Ook klanten van bekende kabelaars, zoals Ziggo en UPC, bieden dergelijke WiFi-spots aan, echter dan treffen wij deze WiFi punten weer in de straat aan. Het gebruik van WiFi kan dus enorm veel winst opleveren en een directe besparing op de databundel.

Synchroniseren

Veel applicaties synchroniseren vaak met met het internet om zo de laatste updates te controleren voor de applicatie zelf of dat er een nieuwe melding is. Ongezien kan dit dus veel data vergen en dat is zonde. Het synchroniseren kan heel makkelijk gestopt worden binnen de smartphone onder de knop Instellingen. De applicatie zal dan ook echt pas gaan synchroniseren als jij ook werkelijk met internet verbonden wil worden. Hiermee voorkom je dat de smartphone om de vijf minuten alles controleert, terwijl jij over vier uur misschien pas tijd hebt om werkelijk alles na te kijken. In die vier uur tijd is er al stiekem weer veel data over en weer gegaan.

Data uitzetten

Een andere mogelijkheid die ook direct een besparing op kan leveren is de data gewoon uitzetten. Op het werk wordt er van je verlangt om je voor de volle honderd procent in te zetten voor de baas en daarbij wordt het niet gewaardeerd om even snel op de smartphone te kijken. Een baas zal niet heel moeilijk doen, maar de werkgever heeft wel een punt. Met een simpele druk op de knop kan ook de dataverbinding stopgezet worden en met deze zelfde knop kan ook de data weer aangezet worden als je werkelijk pauze hebt. In die tussentijd heeft de smartphone geen data kunnen uitwisselen en is er dus ook geen data verbruikt uit de databundel. Applicaties zullen ook verloren tijd zeker niet inhalen en zullen gewoon weer de nieuwste updates binnenhalen vanaf het moment dat er weer een mobiele verbinding beschikbaar is.

Vermijd video’s

Het is uiteraard leuk om even de status op Facebook te bekijken en dat ene leuke filmpje te bekijken. Besef echter wel dat het bekijken van het filmpje de meeste data van alles opeist. Een simpel filmpje van 5 minuten kan zomaar 50 MB aan data kosten. Alhoewel je misschien enorm gelachen hebt is het toch verstandig om dergelijke video’s te bekijken wanneer je WiFi in de buurt hebt. De verbinding is dan sowieso een stuk sneller en stabieler en het vergt niets van de databundel. Ook even snel een video bekijken op Youtube of een andere website raden wij dan ook af om dit te doen vanuit de databundel, want de data vliegt letterlijk uit de bundel weg.