Met de komst van de verschillende smartphones is ook een tijdperk aangebroken van verschillende soorten simkaarten. De simkaart is veel meer dan enkel een simpele chip die in de telefoon wordt gestoken. De simkaart omvat ontzettend veel informatie en is ook de enige chip die jou werkelijk aan het bellen kan zetten. De ontwikkeling van deze simkaart gaat ver terug. Welke simkaarten zijn er tegenwoordig zoal? En waar moet je op letten?

Formaten simkaarten

Tot de komst van de Apple’s iPhone 4 was er slechts één type simkaart. Deze noemen we de ‘reguliere simkaart’. Het voordeel hiervan was dat elke telefoon dezelfde simkaart nodig had waardoor overstappen naar een nieuwe provider nooit een probleem was. Echter is deze simkaart relatief groot en kregen smartphones steeds grotere chips, accu’s en andere onderdelen. Een kleinere simkaart was daardoor erg wenselijk. Bij de aankondiging van de iPhone 4 werd door Apple ook voor het eerst een nieuw type simkaart geïntroduceerd, genaamd de MicroSim. Dit is een kleinere simkaart dan de reguliere sim. Alle fabrikanten namen deze simkaart over waardoor de MicroSim steeds meer de standaard ging worden. En sinds enkele jaren heeft Apple deze simkaart vervangen met een nog kleinere type, genaamd de NanoSim. Voor nu is het wachten op een opvolger. Er zijn al fabrikanten bezig om een smartphone met ingebouwde sim te maken, zodat je geen losse simkaart meer nodig hebt.

Gegevensdrager

De simkaart is enkel en alleen een gegevensdrager. Achter op de simkaart staat een uniek nummer wat specifiek voor die simkaart is. Wanneer je een winkel binnenloopt om een SIM Only abonnement aan te schaffen zul je ook zien dat de verkoper deze uniek code scant wat weer wordt opgegeven bij de provider. Op deze manier weet de provider welke simkaart geactiveerd moet worden en kan op basis van dit unieke nummer dan ook het abonnement koppelen aan de simkaart. Op de simkaart staan belangrijke gegevens opgeslagen die vooral binnen het netwerk gebruikt worden. Zo staat er op de simkaart, dus niet direct afleesbaar, het IMSI nummer opgeslagen. Dit staat voor International Mobile Subscriber Identity en dit nummer wordt gekoppeld aan een mobiel nummer. Enkel deze gegevens zal een mobiel netwerk uitlezen en aan elkaar koppelen, waarna er ook gebeld kan worden. Zonder deze match kan er dus ook niet gebeld worden. Op de simkaart staat ook een hele reeks algoritmes voorgeprogrammeerd. Deze algoritmes zorgen voor een veilige simkaart en zorgen voor een veilige verbinding met het mobiele netwerk. Het zijn zeker niet de meest veilige algoritmes, maar veilig genoeg voor dagelijks gebruik. Op de simkaart staan ook frequenties geprogrammeerd. Om alles extra veilig te maken zorgt de simkaart er voor dat de telefoon voortdurend van frequentie wisselt zonder dat wij het in de gaten hebben. De simkaart bevat daarnaast ook nog de mogelijkheid om een klein aantal telefoonnummers op te slaan. Hierdoor raken belangrijke telefoonnummers nooit kwijt en wanneer je voor het eerst de telefoon opstart zullen ook belangrijke telefoonnummers van de provider, zoals de klantenservice, ook in jouw telefoonboek worden vermeld.

Zoek je een reguliere, micro of nano simkaart?